Erişilebilirlik

Papa İzmir'de


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in resmi davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve Ankara’daki resmi temaslarını tamamlayan Papa, İzmir’de.

Papa, İzmir’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, kentin kültürler arası iletişim açısından büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.

Olağanüstü güvenlik önlemleri altında Efes’deki Meryem Ana Evi’ne gelen Papa burada önce kendisini bekleyen Katolikleri selamladı ve rahibelerle selamlaştı. Yolda toplanan kalabalık ellerinde Türk ve Vatikan bayraklarıyla Papa 16'ncı Benedikt'e tezahüratta bulundu.

Selçuk'taki Meryem Ana Evi'ni ziyaret ederek 'hacı' olan Papa, burada yönettiği ayinin açılışını 'sevgili kardeşlerim' sözleri ile yaptı. Papa’nın gerçekleştirdiği ayine isimleri Vatikan tarafından belirlenen 600 kadar Katolik katıldı. Davetliler arasında Türkiye'deki çeşitli kiliselerde görev yapan rahipler, Papa ile birlikte gelen kardinaller, özel olarak davet edilen ve Türkiye'de bulunan Katolik cemaatine mensup kişiler bulunduğu belirtildi.

Meryema Ana Evi’ndeki ayin Papa’nın Pazar günü ayini olan Kutsal Ayin’in aynısı. 67 ülkede televizyonlarda canlı yayınlanan ayinin ardından Papa öğle yemeğini kardinallerle Papaz Evi’nde yiyecek.

Papa bugün İstanbul'a geçecek ve Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret ederek Patrik Bartholomeos ile görüşecek. Papa, yarın Fener Rum Patrikhanesi'ndeki ayine katılacak, ardından da balkondan halka hitap edecek.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail-Filistin sorununa ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Filistin tarafıyla diyalog ve uzlaşma iradesinin memnuniyetle karşılandığı kaydedildi. 'Karşılıklı olarak atılacak ilave güven arttırıcı adımlarla barış müzakerelerinin canlandırılmasını sağlayacak bir dinamik oluşturulmasının' dilendiği belirtildi. Ateşkesin titizlikle korunmasının büyük önem taşıdığı vurgulanırken açıklamada tarafları bu konuda azami özeni göstermeye çağrı yapıldı.

Dışişleri'nin açıklamasında Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile Olmert’in yakın bir zamanda bir araya gelerek Filistin halkının yaşam koşullarını süratle iyileştirecek ve barış sürecinin önünü açacak önlemler üzerinde mutabık kalmalarının beklendiği kayda geçirildi.

Dışişleri Türkiye’nin, bölgede kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla yürütülen uluslararası çabalara aktif desteğini sürdüreceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG