Erişilebilirlik

Komisyon'dan 'Kısmi Askı' Tavsiyesi


Avrupa Birlği Komisyonu, Türk liman ve havalimanlarının Rum bandıralı gemi ve uçaklara açılmasını öngören Ek Protokol’ün uygulanmaması nedeniyle Türkiye’yle müzakerelerde sekiz başlığın askıya alınmasını resmen önerdi.

Komisyon’un bu tavsiyesi, malların serbest dolaşımı, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, mali hizmetler, tarım ve kırsal kalkınma, balıkçılık, ulaştırma politikası, gümrük birliği ve dış ilişkiler başlıklarının Ek Protokol eksiksiz uygulanana kadar açılamaması sonucunu doğuruyor. Bu da bu başlıklarda müzakereye geçilememesi anlamını taşıyor.

Avrupa Birliği’nin 21 Eylül 2005’te yayımladığı ve Ek Protokol’ün uygulanmamasının müzakerelerin genelini olumsuz yönde etkileyeceğinin vurgulandığı karşı deklarasyonun ruhuyla tam bir paralellik içeren tavsiye, bu 8 başlık dışındaki başlıkların açılmasında bir engel görmüyor. Ancak ilgili başlıklar açılsa bile kapatılamayacak. Tavsiye, müzakerelerde somut ilerlemenin ana göstergesinin başlıkların kapatılması olduğu dikkate alındığında, “yavaşlamanın” da ötesine geçildiği izlenimi yaratıyor. Bu noktada unutulmaması gereken bir başka unsuru ise sekiz başlık dışında kalan başlıkların büyük çoğunluğunda ciddi eşikler bulunması oluşturuyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, düzenlediği basın toplantısında bazı ülkelerin engellemeleri nedeniyle Konsey bünyesinde aylardır “ilan edilmemiş bir grev” yaşandığına dikkat çekerek “sanal müzakere” ortamından bahsetti. Rehn, tavsiyenin teknik çalışmaları biten başlıklarda ilerleme kaydedilmesini sağlayabileceğini savundu. Bu başlıklar ise ekonomi ve para politikası, işletme ve sanayi politikası, mali denetim ile eğitim-kültürden oluşuyor.

Tren kazası olamayacağını söyleyen Rehn, Türkiye’nin 11 Aralık’a kadar zamanı olduğunu belirtti ve “Top Türkiye’nin sahasında. Türkiye altın gol atma şansına sahip” diye konuştu. Tavsiyenin teknik ve hukuki analizler sonucunda şekillendiğini ifade eden Rehn, önerinin üye devletlerin geniş desteğini alacağını umduğunu söyledi. Tavsiyeye göre Türkiye’nin Ek Protokol’den kayanaklanan yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini üye ülkeler değil Komisyon belirleyecek.

Komisyonun tavsiyesi 11 Aralık’ta dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleşecek olan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi’nde ele alınarak Avrupa Birliği’nin bu konudaki resmi kararı oluşturulacak.

Karara Farklı Tepkiler

Avrupalı liderlerin karara tepkileri farklı oldu.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, birliğin Türkiye’ye olumsuz bir mesaj göndermesinin ciddi bir hata olacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise kararla Türkiye’ye Kıbrıs ile ilgili anlaşmalara uyması gerektiği konusunda güçlü bir mesaj gönderdiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG