Erişilebilirlik

BM: Afganistan Başarısız


Birleşmiş Milletler Suç ve Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi ve Dünya Bankası, Afganistan’ın afyon üretimiyle mücadelede yeterince başarılı olamadığını bildirdi.

Raporda, Afganistan’da siyasi bağlantıları olan, küçük ama güçlü uyuşturucu tüccarları yüzünden, mücadele çabalarının tam olarak başarıya ulaşmadığı belirtiliyor.

İki kurum tarafından yayınlanan ortak rapora göre, uyuşturucu ticaretiyle mücadele yolsuzluk yüzünden aksıyor. Dünya Bankası uzmanlarından William Byrd, büyük uyuşturucu tüccarlarının devlet görevlilerine rüşvet verdiğini, mücadeleninse, haşhaş ekimi yapan yoksul ve güçsüz çiftçileri hedef aldığını belirti.

Birleşmiş Milletler, Afganistan’da afyon üretiminin geçen yıla oranla yüzde 59 oranında arttığını ve 6 bin tonun üzerine çıktığını belirtti. Rapora göre, Afgan nüfusunun yüzde 13’ü, yani 448 bin aile, uyuşturucu ticaretinden para kazanıyor.

Suç ve Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi Başkanı Antonio Maria Costa, Afganistan’ın uyuşturucudan temizlenebilmesinin bir nesil alacağını kaydetti.

XS
SM
MD
LG