Erişilebilirlik

Finlandiya'nın Girişimi Başarısız


Türkiye’nin liman ve havalimanlarını Rum bandıralı gemi ve uçaklara açmasını öngören Ek Protokol’ün yaratacağı olası bir krizi önleme amacıyla yola çıkan Dönem Başkanı Finlandiya’nın planı başarısızlığa uğradı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Lillikas’la ayrı ayrı yaptığı görüşmelerden sonra bir açıklama yapan Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, tarafların yapıcı davrandığını ancak sonuca ulaşılamadığını vurguladı.

Tuomioja, Avrupa Birliği-Akdeniz ülkeleri toplantılarının düzenlendiği Tampere’de görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada şartların Finlandiya’nın Dönem Başkanlığı sırasında bir anlaşmaya ulaşılmasına olanak vermediği sonucuna varıldığını dile getirdi. Planın başarısızlığa uğramasında kilit rolü ise Maraş konusu oynadı. Türkiye, görüşmelerin ilk aşamasından itibaren Maraş’ın kapsamlı bir çözümün parçası olduğunu ve bu konuyu müzakere etmesinin söz konusu olamayacağını Finlandiya’ya defalarca iletti. Son dönemde Avrupa Birliği Komisyonu ve Finlandiya, Türkiye’nin yaklaşımını “anlayışla” karşılamaya başlasa da Rum Kesimi’nin Maraş konusunu “ön şart” olarak gören tavrının değişmemesi uzlaşma zeminini ortadan kaldırdı.

Gelinen aşamada gözler Komisyon’un 6 Aralık’ta üye ülkelere yönelik olarak yapacağı tavsiyeye çevrilmiş durumda. Fin Planı’yla ilgili gelişmeleri son aşamasına kadar bekleyen ve herhangi bir adım atmayan Avrupa Birliği Komisyonu planın başarısızlığa uğramasının kesinleşmesiyle birlikte çalışmalarına hız verecek. Üye ülkeler Türkiye’nin Ek Protokol konusunda mutlaka bir adım atması gerektiği görüşünü savunmayı sürdürürken Komisyon sergilediği dengeli yaklaşımla dikkat çekiyor.

Komisyon’un 6 Aralık’ta yapacağı tavsiyeyle ilgili olarak benimseyeceği yaklaşımın ilk sinyalini Helsinki’de konuşan genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn verdi. Rehn, Avrupa Birliği-Türkiye müzakerelerinin durmayacağını ancak daha yavaş bir seyir izleyeceğini söyledi. Benzer bir mesaj Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişleme direktörü Pierre Mirel’den geldi. Mirel, Türkiye hakkında nihai kararı verecek olan üye ülkelerin müzakerelerin devamının stratejik önemini akıllarının bir ucunda bulundurmasını umduğunu söyledi.

Komisyon’un 6 Aralık’ta tavsiyesini yapmasının ardından konu üye ülkelerin masasına gelecek. Avrupa Birliği, Türkiye kararını 11 Aralık’ta düzenlenecek olan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi’nde vermek istiyor. Konunun 14-15 Aralık’ta yapılacak olan Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek olan zirveye bırakılması fikrine taraftar bulmak ise oldukça zor.

XS
SM
MD
LG