Erişilebilirlik

Litvinenko Soruşturması Genişletiliyor


Londra’da eski KGB ajanı Alexander Litvinenko’nun vücüdunda radyoaktiv maddeler bulunmasının ardından ölmesine ilişkin soruşturma derinleşerek yeni boyutlar kazanıyor.

Rusya devlet başkanı Putin’in önde gelen muhaliflerinden eski ajan Litvinenko’nun hayatını kaybetmesinin ardından, buradaki soruşturma İngiliz polisi New Scotland Yard tarafından daha da derinleştirilirken, olayın diplomatik boyutları da ön plana çıkmaya başladı.

Scotland Yard, olayı, soruşturdukları en zor vakalardan biri olarak nitelendirirken, konuya henüz resmen olmasa bile, cinayet soruşturması olarak yaklaşıldığı haber alındı. Bu arada, Litvinenko’nun vücudunda yüksek oranda radyasyonlu bir madde olan “Polonyum 210” maddesinin bulunması üzerine, polis ve sağlık yetkilileri eski KGB ajanının zehirlenme olayına maruz kaldığı sanılan Londra’daki Millennium oteli ile bir suşhi barda 1 Kasım tarihinde bulunanların radyasyon kontrolü için yetkililerle temasa geçmeleri çağrısında bulundu.

Polis yetkilileri, ayrıca, Litvinenko’nun evinde de radyoaktif maddelere rastlandığını belirterek, evi ve etrafını kuşatma altına aldılar ve yoğun bir araştırma başlattılar. İngiltere’nin güvenlik tehdit durumlarında toplanan en yüksek düzeyli ve ilgili bakanlarla, güvenlik otoritelerinden oluşan “Kobra” isimli komitesi de durumu görüşmek üzere hafta sonu yeniden toplandı.

Buradaki uzmanlar, Polonyum 210 maddesinin ancak nükleer reaktör ya da çok ileri tekniğe sahip laboratuarlarda üretilebileceğine ve kolaylıkla taşınabileceğine işaret ediyorlar. Litvinenko, zehirlenmesine ilişkin olarak ölümünden önce Rusya devlet başkanı Putin’i suçlamış, Kremlin ise bu konudaki iddiaları reddetmişti. Bu arada, Rusya’nın Londra büyükelçisi hafta sonu İngiltere Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, Moskova’nın soruşturmaya ilişkin olarak Londra ile işbirliği yapması istendi. Gözlemciler, soruşturmanın derinleştirilmesinin Rus-İngiliz diplomatik ilişkilerini etkileyebileceğine dikkat çekiyorlar.

XS
SM
MD
LG