Erişilebilirlik

İslami Holding Mağdurları Yargıya Başvuracak


Avrupa’da yaşıyan onbinlerce Türk, geçen yıllarda Jet-Pa, Kombasan, Yimpaş, Endüstri, İtifak, Avantaj.... gibi onlarca sözde holding tarafından dolandırıldı. Yüksek kar vaadiyle Islami holdinglere bazı tahminlere göre 40 milyar Euro kaptıran holdingzedeler haklarını alabilmek ve sorumlularının cezalandırılmasını sağlayabilmek için organize oluyorlar. Bu amaçla kurulan Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği’nin çatısı altında Berlin’de bir araya gelen mağdurlar, kolektif dava açmayı planlıyor.

İslam’da yasak olan faiz yerine kar ortaklığı vaad eden ve Avrupa’daki ‘Milli Görüş’ organizasyonuna bağlı camilerde muhafazakar ve dinci kesimden özellikle 90lı yılların sonunda büyük miktarda para toplayan sözde holdingler 2001 ekonomik krizinden sonra zarar göstermeye başladılar yada battılar. Sermaye olarak verdikleri tutarı geri almaları sözkonusu bile olamayan vatandaşlarda onlarla birlikte battı. Yıllarca çalışarak elde ettikleri tasarruflarını, birikimlerini kaptıran mağdurlar uzun bir süre 'kol kırılır yen içinde kalır' mantığı ile Islami holdinglerle ilgili durumlarını gizlediler, yada tek tek kişisel davalar açtılar. Ancak bu davalardan bir sonuç alınamadı. Zira bankaya yatırır gibi Islami holdinglere para yatıranlar, bir gün geldiğinde bu paralarını çekemiyeceklerini bilmiyordu. Ama imza attıkları ortaklık senetleri işte buna göre hazırlanmıştı.

Onlar için son bir umut, AKP ve başbakan Erdoğan’dı, ancak Erdoğan son Berlin ziyaretinde mağdurlara ‘yatırırken bana mı sordunuz’ dedi, AKP’li diğer yetkililerin mesajı da aynıydı 'Paranızın üstüne bir bardak soğuk su için!' Holdingzedeler şimdi olayı Avrupa kamuoyuna taşıyarak, uluslararası bazda haklarını aramaya ve kaptırdıkları paraya kavuşmaya çalışıyorlar.

Kişisel bazda açılan davaların Türkiye’de bir sonuç getirmemesi, kolektif dava seçeneğini gündeme sokuyor. Buna göre mağdurlar, grup halinde önce Türkiye’de ardından da yaşadıkları ülkelerde ve sonuçta Avrupa Mahkemelerinde hak mücadelesi verecekler.

Onbinlerce, yüzbinlerce Euro’yu kaybeden mağdurların çoğu şimdi işşizlik parası yada sosyal yardımla yaşam savaşı veriyor. En büyük umutları Avrupa kamuoyunun baskısı sonucu Türkiye’de hükümetin tavrını değiştirerek meselelerine sahip çıkması ve en azından sorumluların cezalandırmasına yeşil ışık yakması.

Haberin tümünü dinlemek için yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayın.



XS
SM
MD
LG