Erişilebilirlik

23 Kasım Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Lübnan Sanayi Bakanı Pierre Cemayel’in bir suikast sonucu öldürülmesinden Suriye’yi sorumlu tutuyor. Gazete, Batılı ülkeleri Fuad Sinyora hükümetine destek vermeye çağırıyor.

"Amerika’nın bölgesel barış için İran ve Suriye ile diyalog başlatması gerektiğine inanıyoruz. Ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Lübnan’ın bağımsızlığının pazarlık konusu olmadığını iyi anlamalıdır. Avrupa, Rusya ve Suriye’nin komşuları bu mesajın anlatılması konusunda Amerika’yla birlikte hareket etmelidir. Başkan Bush’un, İsrail’in yazın düzenlediği hava saldırılarını önlemekte başarısız olmasının ardından, pek hoş karşılanmayabilir ama, Dışişleri Bakanı Condolleeza Rice, derhal Beyrut’a gitmelidir. Eğer Rice Avrupa ülkeleri ile ılımlı Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarından oluşan geniş bir heyetle Beyrut’a giderse iyi bir iş başarmış olur."

Boston Globe da Cemayel suikastinin Suriye dışişleri bakanının Irak ziyareti ardından gerçekleşmesine dikkat çekiyor. Gazete, Şam’ın Irak’ta şiddetin önlenmesi için destek vereceği yönündeki açıklamasını da samimi bulmuyor.

"Suriye, çözümün bir parçası olabilmek için sorunun bir parçası olma politikası izliyor. Bu nedenle, Beyrut’ta Cemayel’in öldürülmesiyle Suriye’nin Irak’la yeniden diplomatik ilişkiye geçmesi bir felaketin habercisi olarak yorumlanabilir. Esad, Irak ve Lübnan konusunda İran’la birlikte hareket ediyor. İran ve Suriye her iki ülkede de kendi nüfuzlarını artırmaya çalışıyor. Amerika’nın Irak’ı işgal etmesi Şam ve Tahran’a bölgedeki güçler dengesini yeniden şekillendirme fırsatını verdi. Esad rejimi kendini korumak ve etkinliğini artırmak için, hem Irak’ta hem de Lübnan’da iç savaş çıkartma projesini hızlandırıyor."

Christian Science Monitor Irak’ta Sünni isyancıların en güçlü olduğu şehirlerden Felluce’de artık sadece 300 Amerikan askeri kaldığını duyuruyor.

"Felluce, 1968’de Vietnam’daki Hue City’den sonra Amerikan askerlerinin giriştiği en büyük şehir savaşıydı. 2004’deki bu savaş isyancılara karşı da bir sınav niteliği taşıyordu. Yetkililer şimdi Felluce’ye kapılı şehir diyorlar. Çünkü, iki yıldır Felluce’ye sadece altı kontrol noktasından girilebiliyor. Bugünlerde Bağdat’taki mezhep çatışmasından kaçan ve Felluce’yi bir Sünni kalesi olarak görenler şehre akın ediyor. Haftada yaklaşık 150 kişi Felluce’ye geliyor. Ancak, bu gelenler arasında saldırıları yoğunlaştırmayı amaçlayan eğitimli isyancıların da bulunduğu söyleniyor."

Washington Post Türkiye’de de sık sık tartışılan balık çiftliklerinin çevreye verebileceği zarara dikkat çekiyor.

"Çevreyle ilgili bu kaygıların nasıl giderileceği netleştirilmediği sürece, balık çiftliklerinin artırılmasının denizlerdeki eko-sistemi nasıl etkileyeceğini de bilmemiz mümkün değil. Balık çiftliklerini geliştirmeyi amaçlayan yasada, çevre standartları da net biçimde belirtilmelidir. Balık çiftlikleri, denizlerde balık avcılığının yerini almaya aday bir sektör. Ancak bu faaliyetin yıkıcı etkilerde bulunmasına izin verilmemelidir. "

XS
SM
MD
LG