Erişilebilirlik

22 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Washington Post’ta yine Irak’la ilgili haber ve yorumlar dikkat çekiyor. Gazetenin deneyimli köşe yazarı David Ignatius Irak’taki gelişmeleri şöyle değerlendiriyor:

"Irak’ta iç savaşı önleyecek olan şey, bölgesel güçlerin hiç birinin Irak’ın parçalanmasından yana olmamasıdır. İran, Suriye, Suudi Arabistan, Ürdün ve Türkiye böyle bir gelişmeyi istemez. Iraklıların da büyük bir kısmı, ülkenin parçalanmasından yana değil. Irak’taki ulusalcı güçler, bölgesel bir gözetim altında ortak bir noktada uzlaştıklarında ülkede istikrarı sağlayacaktır. Irak’ta siyasi değişimi sağlayacak olan bölgesel bir konferansı ise sadece Amerika toplayabilir. Artık askeri gücümüzden daha çok, diplomatik gücümüzle etkili olabilecek bir noktadayız. Eğer komşu ülkeler Irak’ın yarasını sarmaya yardımcı olursa, Amerika çekilmeye başlayabilir."

USA Today Irak’taki Amerikan askerlerinin Şükran Günü'nü kutluyor. Gazete, Amerikan halkının Irak Savaşı konusundaki olumsuz düşüncelerine rağmen Irak’taki askerlere desteğinin sürdüğünü belirtiyor.

"Ebu Gureyb cezaevi ve iki ayrı cinayet vakası dışında, Irak’taki Amerikan askerlerinin büyük bir kısmının alnı aktır. Farklı nedenlerle orduya yazılmış olabilirler, ama yurtseverlik bu nedenlerin arasında ilk sıralarda yer alıyor. Irak savaşındaki hatalardan dolayı giderek daha kötü koşullarda görev yapan bu askerler değil, siyasi ve askeri yöneticiler suçlanmalıdır. Bu Şükran Gününde bir çok masada sert tartışmalar yaşanabilir. Ancak bu tatil gününü ailelerinden uzakta, tehlikeli bir ülkede savaşarak geçirenleri de hatırlamamız ve onlara şükranlarımızı sunmamız gerekiyor."

New York Times, enerji fiyatlarının düşmesi nedeniyle enflasyonun da düştüğünü ve ücretli çalışanların bir ölçüde rahat nefes aldığını yazıyor. Ancak gazete, Amerikan halkının refahının petrol fiyatlarına bağlı olmasını sağlıklı bulmuyor.

"Önümüzdeki dönemde, Amerikan halkının tüketimi artırmak yerine borç ödemeyi tercih edeceği yönünde işaretler var. Borçların ödenmesi elbette ki aile bütçelerini rahatlatacaktır ancak tüketimin azalması ekonomik yavaşlama ihtimalini daha da artıracaktır. Bu, belki de bir zorunluluk. Bush dönemindeki ekonomik büyümeden payını alamayan çalışan kesim, durgunluğun aşılmasına katkı vermeye henüz hazır olmayabilir."

Christian Science Monitor bazı Avrupa ülkelerinin vatandaşlık başvurusunda bulunan Müslümanları incitecek sorular sorduğunu hatırlatıyor ve Amerika’da vatandaşlık sınavında kültürel farklılıklara saygı gösterildiğini vurguluyor.

"Amerika kültürel farklılığı, ifade ve inanç özgürlüğünü destekliyor. Vatandaşlık sınavında da, bu özgürlükleri sağlayan temel anlayışın, demokratik ilkelerin ve yurttaşlık sorumluluğunun ne ölçüde anlaşıldığı test ediliyor. Hazırlanan yeni soru kitapçığı henüz açıklanmadı. Soruların göçmenleri zorlayacağı yönünde bazı kaygılar var. Ancak unutulmamalıdır ki, göçmenler vatandaşlık hakkını çok fazla istiyor ve bunun için çok çalışıyor."

XS
SM
MD
LG