Erişilebilirlik

Egzos Kirliliğine Son Verecek Alet


Amerika’nın batı yakasındaki California’ya uzanan yollar genelde yoğun bir trafiğe ve çevre kirliliğine sahne oluyor. Eyalet yetkililerine göre büyük TIR ve kamyonlar kirliliğin en az yüzde 60’ından sorumlu. Ancak yeni geliştirilen küçük bir bilgisayar California’da trafiğin yarattığı hava kirliliğini azaltmayı hedefliyor.

Amerika’da yük taşıyan bir milyonu aşkın tır var. Genelde dizel motoruyla çalışan bu araçlar yük boşaltmak üzere belirlenen özel yerlerde toplanıyor ya da zorunlu 8 saatlik dinlenme süreci için oluşturulmuş geçici merkezlere park ediliyor. Kamyon sürücüleri ise hem taşıdıkları mallara göz kulak olmak hem de biraz tasarruf etmek için araçlarının içinde uyuyor. Bu yüzden de motorlarını kapatmıyorlar. Böylelikle aracın aküsü bitmeden şoför mahallini ısıtmak ya da soğutmak mümkün oluyor. Ancak sürücülerin kontak kapatmaması her yıl 16 milyon ton mazotun boşa gitmesine ve çevreyle gürültü kirliliğine yol açıyor. İşte bütün bu sorunlara ürünün çare olması bekleniyor.
Idle-Aire adlı bir şirketin ürettiği bu ürün, şoförün bulunduğu alanın ısıtılıp/soğutulmasını sağladığı gibi aküyü boşaltmadan elektrikli aletlerin kullanılmasına olanak tanıyor. Ayrıca bir fiş, telefon prizi ve bilgisayar ekranı bulunuyor. Kamyon sürücüsü Bill Howard deneyimini şöyle anlatıyor: "İnternet’e nasıl girilir bilmiyorum ama ekranı televizyon olarak kullanıyorum, mazot da harcamıyorum"

Bu ürün sayesinde sürücüler gereksiz yere motoru çalıştırmadığından yakıt tüketimi ve kirlilik azalıyor. Idle Aire şirketinden Richard Jewel bu ürünün şoförlerin işini kolaylaştığını söylüyor. Bu ürünü kullananlar saatine bir dolar ödüyor. California eyaletindeki bir çok dinlenme tesisinde bu aracı kullanmak mümkün. Eyalet yetkilileri bu ürünlerin kullanıldığı daha fazla tesis açıldıkça mazot ve benzinden kaynaklanan hava ve çevre kirliliğinin azalacağını umuyor.

XS
SM
MD
LG