Erişilebilirlik

Torunlarını Büyüten Büyükanne Ve Dedeler


Amerika Nüfus Diaresi neredeyse iki buçuk milyon anneanne, babaanne ve dedenin torunlarını yetiştirdiğini bildiriyor. Bu kişiler, torunları tarafından “anne-baba” olarak biliniyor.

Marie ve Bob Moeller çifti de bunlardan biri. Yedi yaşındaki torunları James, doğduğu günden beri anneanne ve dedesiyle yaşıyor. Dedesiyle birlikte bisiklet binmeyi çok sevdiğini söyleyen James, "Babam yok. O yüzden Dedeme “baba” diyorum" diye konuşuyor.

Bob Moeller’in kızı oğlu James’ı dünyaya getirdiğinde henüz 16 yaşındaymış."Kızımız Amanda’nın fikrini değiştirip oğluna bakacağını umuyorduk. Ama yedi yıldır umduğumuz gibi olmadı." diyen Bob Mueller, artık bu durumu kabullendiklerini söylüyor.

Bob Moeller ve eşi Marie, torunları James’e kendi çocuklarıymış gibi bakıyor. Moeller çifti kızları Amanda, oğlunu henüz bebekken terk etmiş. Marie Mueller, "Amanda’nın ilk başta oğluyla bir bağ kurduğunu sandık. Ancak bebek henüz 4 aylıkken evi terk etti. Torunumuz için en iyi olanı yapmaya çalışıyoruz. Zamanımızın ve dikkatimizin çoğunu torunumuza vermek zorundayız." diye konuşuyor.

Amerika Nüfus Dairesi James’in durumunda olan 6 buçuk milyon çocuğun, anneanne, babaanne ve dedeleri, ya da başka akrabaları tarafından büyütüldüğünü bildiriyor.

Birleşik Nesiller adlı kar amacı gütmeyen kuruluştan Donna Butts, Amerika’da anneanne, babaanne ve dedelerin bir çok aile ve çocuk için önemli bir güvenlik ağı işlevi görmeye devam ettiğini söylüyor. Butts, özellikle Afrika kıtasında HIV virüsü ve AIDS nedeniyle anne-babalarını kaybeden çocukların büyük ebeveynler tarafından büyütüldüklerine dikkat çekiyor ve bu kişilerin gelecek nesli şekillendirdiğini söylüyor.

Donna Butts, büyükanne ve dedelerin torun büyütmelerinin ardında bir çok neden yattığını da ekliyor. Butts şöyle konuşuyor: "Toplumumuzdaki bir çok sorun, bunun nedeni olabilir ancak bir numaralı neden, anne veya babanın alkol ve uyuşturucu bağımlısı olması"

Teria Drayton, Washington’da anneanne, babaanne ve dedeler için ayda iki kez destek toplantıları düzenliyor. Drayton, alkol ve uyuşturucu bağımlılığının, anne ve babaların çocuklarına bakamamalarının ana nedeni olduğuna katılıyor. Anne babaların sorumluluk almasını istediğini söyleyen Drayton, "Büyükanne ve dedeler, stresten uzak durmalı, seyahate çıkmalı ya da bütün gün hiçbir iş yapmadan dinlenmeli" diye konuşuyor.

Destek toplantılarına katılanlardan biri Jessie Coleman. 55 yaşında hala çocuk yetiştirdiğine, hatta bebek baktığına inanamadığını söyleyen Coleman, yine de böyle bir sorumluluk olmadan nasıl bir hayatı olacağını da kestiremiyor.

Coleman, "Aile, benim için herşey demek. Etrafımdaki bir çok anneanne ve babaanne, torunlarını yetiştiriyor. İstemeseniz de bunu yapmak zorundasınız. Bu çocukların kendilerini sevecek kişilere ihtiyacı var. Dünyaya gelmek onların tercihi değildi." diye konuşuyor.

Bob Moeller, Jessie Coleman’la aynı görüşte. Moeller, James’i büyütmenin kolay yanları olduğunu da vurguluyor. Moeller'a göre bu inişli-çıkışlı bir yol. "Oyun oynayabileceğiniz bir çocukla yaşamak, çok eğlenceli. Ancak bu işin sorumluluğu da çok büyük." diyor Bob Mueller.

Amerika’da bu sorumluluğu üslenen büyükanne ve dede sayısı ise her geçen gün artıyor.

XS
SM
MD
LG