Erişilebilirlik

'Hedefimizi Şaşırmayalım'


Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde “tren kazası” yaşanacak mı? Washington Enstitüsünde düzenlenen konferansta bu soru ele alındı. Washington’daki Avrupa Komisyonu Temsilciliği danışmanı Jonathan Davidson, müzakere sürecinde bazı sorunlar yaşandığını söyledi, ancak “hedefimizi şaşırmayalım” dedi.

Türkiye - Avrupa Birliği müzakere sürecinde “tren kazası” benzetmesini pek beğenmediğini söyleyen Avrupa Komisyonu Temsilciliği danışmanlarından Jonathan Davidson, üyelik sürecinde yaşanan sorunların bu kadar kötü bir sonuç vereceğini sanmadığını belirtti, ancak yine de yaşanan sorunların görmezden gelinemeyeceği uyarısında bulundu.

Washington Enstitüsünde bir konuşma yapan Davidson, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğinin Türkiye için olduğu kadar Birlik için de önemli olduğunu kaydetti. Türkiye’nin stratejik konumu, enerji sevkıyatındaki rolü ve Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkaslara köprü olması dolayısıyla üyeliğinin, Avrupa Birliği’nin çıkarına olduğunu söyleyen Davidson, ayrıca, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan laik ve demokratik bir Cumhuriyetin Birlik üyesi olmasının önemini hatırlattı.

Peki, müzakerelerde yaşanan sorunlar neler? Washington’daki Avrupa Komisyonu Temsilciliği’nin danışmanlarından Jonathan Davidson, 8 Kasım’da yayınlanan Türkiye İlerleme Raporu’nun basına yansıdığı gibi olumsuz olmadığını, Türkiye’nin kaydettiği ilerlemeleri takdir ettiğini ve konuya tarafsız ve gerçekçi bir şekilde yaklaştığını söyledi.

Ancak, Davidson bazı sorunların görmezden gelinemeyeceğini belirtti. Siyasi alanda, asker – sivil ilişkileri ve azınlıklar konusunda hala sorunlar olduğunu söyleyen yetkili, Türk Ceza Kanunun 301. maddesi konusunda son derece kaygılı olduklarını vurguladı.

Belki buradaki en önemli sorun Kıbrıs. Jonathan Davidson, Kıbrıs Rum Kesiminin tanınmasının aslında bir ön şart olmadığını, ancak Türkiye’nin bu konuda bir yükümlülüğü olduğunu söyledi: “Türkiye, Gümrük Birliği’ne bütün birlik üyelerinin dahil edilmesini öngören ek protokolü imzaladı – buna Kıbrıs da dahil. Ancak Türkiye, ek protokolü henüz uygulamaya koymadı. Avrupa Birliği’nin bu konudaki görüşü açık ve net, ve bütün üyeler tarafından benimsenmiş durumda. O görüş de şu: Türkiye, ek protokolü imzaladığı için, limanlarını ve hava limanlarını Kıbrıs bandıralı gemilere ve uçaklara açmakla yükümlü. Biz, bu konuyu bu yıl içinde değerlendireceğimizi açıkça belirtmiştik. Bunun gerçekleşmemesinin bazı sonuçları olacaktır. Komisyon raporunda Türkiye’nin ek protokolü bu yıl içinde uygulamakla yükümlü olduğu hatırlatılıyor.”

Avrupa Birliği Komisyonu, Aralık ayında yapılacak olan Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi toplantısından önce Türkiye’nin atacağı adımlar doğrultusunda bazı önerilerde bulunacak. Jonathan Davidson, Komisyonun önerilerinin ne olacağını bilmediğini belirtirken şöyle dedi: “Konuya baktığımızda şu tahmini yürütebilirsiniz: Türkiye, Gümrük Birliğini bütün üyelere uygulamıyor..Bu nedenle Avrupa Birliği, müzakere edilen konu başlıkları arasında Gümrük Birliği’yle ilgili olanlar için bazı adımlar atabilir. Bu mantıklı ve orantılı bir tepki olur. Ancak, bu kararı Birlik üyeleri verecek ve Finlandiya tarafından yapılan diplomatik girişimler sonuçsuz kalırsa Avrupa Birliği’nin tepkisinin ne olacağı hala tartışılıyor.”

Ancak bütün sorunlara rağmen Washington’daki Avrupa Komisyonu Temsilciliği’nin danışmanlarından Jonathan Davidson, Türkiye’nin tam üyeliğini kastederek “hedefimizi şaşırmayalım” dedi.

XS
SM
MD
LG