Erişilebilirlik

'Irak'tan Hemen Çekilmek Hata Olur'


11 Eylül saldırıları, Amerikan halkı açısından belki de hiç kapanmayacak bir yara gibi... Saldırılardan 5 yıl sonra, Üsame Bin Ladin hala yakalanmış değil... Irak ve Afganistan’da da saldırılar sürüyor. Bruce Hoffman, tüm bunlar göz önüne alındığında bile, Amerika’nın, teröre karşı savaşta başarılı olduğu görüşünde:

"Birçok ülkede bugüne kadar yaklaşık 5 bin El Kaide militanı ölü ya da diri ele geçirildi. El Kaide lideri Üsame Bin Ladin ve yardımcısı Ayman El Zevahiri hala yakalanamamış olsa da, örgüt oldukça zayıfladı. Ama aynı zamanda El Kaide’nin mesajı bugün birçoklarına hala çekici geliyor. Önümüzdeki en büyük sorun, örgüte katılımı ve desteği önleyebilmek... "

Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin sayısı 2700’ü aştı... Afganistan’da da yaklaşık 280 Amerikan askeri hayatını kaybetti. Toplam kayıplar, 11 Eylül’de düzenlenen saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısından daha fazla... Bu sayının her geçen gün artması, Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilip çekilmemesi gerektiği yolundaki tartışmaları da alevlendiriyor. RAND uzmanı Hoffman’a göre, Irak savaşı daha uzun süre devam edecek gibi...

"Diplomasi yoluyla Irak’taki farklı mezheplerin isteklerine cevap verebilsek bile, Baas partisi destekçileri ya da yabancı savaşçılar gibi unsurlar her zaman olacaktır... Dolayısıyla şiddet olaylarının Irak’ta bir süre daha devam edeceğini söyleyebiliriz. Öncelikli konu, bu eylemlere son verilmesi... Irak bir iç savaşın içinde olabilir. Irak güçlerinin istikrarı sağlayabileceğinden emin olmadan, koalisyon güçlerini aceleyle çekmek yanlış olur. Bu tür çatışmaların ortalama 10 yıl sürebileceğini kabul etmek zorundayız. 3 yıldır süren Irak savaşı hala, yeni sayılabilir... "

Irak’ın güvenliği ve istikrarı, Türkiye için de büyük önem taşıyor ve Türk hükümeti, Amerika’nın, terör örgütleri listesindeki PKK ile mücadele konusunda kararlı adımlar atmasını bekliyor. RAND uzmanı Bruce Hoffman, bu doğrultuda Türk – Amerikan ilişkilerinin geleceğini şöyle değerlendiriyor.

"Türkiye bölgedeki en önemli müttefiklerimizden biri. Ordusu, NATO’nun değerli bir parçası. Türkiye, müslüman nüfusu ve laik, demokratik hükümetiyle Orta Doğu’da bir örnek. PKK gibi örgütler, Irak’taki direnişçilerin yarattığı kadar yıkıcı bir etkiye sahip olmasa da, Türk halkını tehdit eden önemli bir sorun. Amerika liderliğindeki teröre karşı savaş, dünyanın her yerinde demokrasiyi reddeden örgütleri hedef alıyor... PKK tehlikesinin de ciddiye alınması gerekir."

XS
SM
MD
LG