Erişilebilirlik

Erdoğan - Zapatero Görüşmesi


Medeniyetler İttifakı Projesi Yüksek Düzeyli Grup toplantısına katılmak üzere Türkiye’ye gelen İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Dolmabahçe Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan ve Zapatero Türkiye ile İspanya arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğini arttırmaya yönelik strateji belgesini imzaladılar.

Başbakan Erdoğan İspanya’nın, Türkiye’nin “vazgeçilmez bir müttefik” olduğunu dile getirirken geleceğe dönük ortak bir vizyona ve ortak hareket etme kabiliyetine sahip olduklarının altını çizdi.

Erdoğan, Zapatero’ya Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine verdiği destekten dolayı teşekkür ederken İspanya’nın Kıbrıs konusundaki yapıcı tavrının sürmesine önem verdiklerini aktardı. Erdoğan, Türkiye’nin üyelik sürecine engel koymak isteyen bir anlayış bulunduğunu söylerken, “İnanıyorum ki, burada aklıselim, sağduyu galip gelir” diye konuştu.

Konuk Başbakan Zapatero ise, imzalanan stratejik doküman ile ikili ilişkilerin daha ileri taşınacağını, İspanya olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine verdikleri desteğin “tam ve kesin bir destek” olduğunu ve Aralık ayında Türkiye’nin önüne herhangi bir engelin konulmamasını istediklerini dile getirdi.

Avrupa’nın kendi kriterlerine uyarak Türkiye’ye kapısını açık tutması gerektiğini savunan Zapatero, İstanbul’dan Avrupa Birliği’ne seslendi. Zapatero, “Uluslararası platformda aktör rolü oynamak istiyorsa, korkusunu yenmek zorunda. Kültürler arası farklılıklardan ve adım atmaktan korkarak ileriye gidemeyiz” dedi.

İspanya Başbakanı konuşmasında Ortadoğu’daki gelişmelere de değindi, “Çok uzun zaman önce, Sayın Erdoğan ve ben Irak’la ilgili durumun kötüye gideceğini söylemiştik” dedi ve bölgede bir “strateji değişikliği” yapılması gerektiğinin altını çizdi. Zapatero bu konuda Amerika’da süren tartışmaların bir an önce sonuca varmasını umduklarını kaydetti.

Filistin’de yaşananlara değinen Başbakan Zapatero, “Ortadoğu’da felaket felaketi, gerilim gerilimi getiriyor. Bu olaylara barışçı bir şekilde dur dememiz gerekiyor” diye konuştu. İspanya, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin Ortadoğu’da yaşananlara karşı sessiz kalamayacağını dile getiren Zapatero, bu nedenle yeni girişimlerin bulunması gerektiğini vurguladı ve “Durum bir şekilde uluslararası toplumun müdahalesini gerektiriyor” diye konuştu.

Zapatero, anlayış ve diyalog ortamının var olması için geliştirilen Medeniyetler İttifakı girişiminin Birleşmiş Milletlerin Aralık ayındaki zirvesinde onaylanmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, Zapatero ile görüşmesinin ardında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteki Kofi Annan ile bir araya geldi. Görüşme öncesinde bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül; Genel Sekreter Annan ile Kıbrıs dosyasını ele alacaklarını söyledi.

Genel Sekreterlik görevinden ayrılırken Annan’ın Kıbrıs konusunda iyi bir dosya bırakmasını arzu ettiklerini aktaran Gül Kıbrıs'taki problemin çözümüyle ilgili esas platformun Birleşmiş Milletler olduğunu, bu nedenle Kofi Annan’ın görüşünün çok önemli olduğunu kaydetti.

Gül “Avrupa Birliği de zaten Birleşmiş Milletlere bakar” dedi. Medeniyetler İttifakı Akil Adamlar Grubu toplantısı farklı kültürler arasındaki ortak evrensel değerleri ortaya çıkarmak suretiyle birlik duygusu, işbirliği ve uyum ortamı yaratmayı amaçlıyor.

Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen Akil Adamlar Grubu'nun hazırladığı eylem planı, bugün Erdoğan ve Zapatero tarafından, Genel Sekreter Annan'a sunulacak. Erdoğan, Zapatero ve Annan'ın, aralık ayı sonunda New York'ta bir araya gelmesi bekleniyor.

Bu toplantıya yeni Genel Sekreter Ban Ki Moon'un da katılması öngörülüyor. Projeyle ilgili niahi belge New York'taki toplantıda açıklanacak.

XS
SM
MD
LG