Erişilebilirlik

İngiltere: '200 Terörist Grup Mercek Altında'


İngiliz hükümeti, 200 farklı gruba mensup en az bin 600 İngiliz vatandaşı Müslüman’ın ülke içi ve dışında terör eylemleri planlamakta olduğunu duyurdu.

Güvenlik Dairesi Başkanı Eliza Manningham-Buller, dün yaptığı konuşmada, en az 30 terör planından haberdar olduklarını söyledi.

MI-5 Başkanı Bayan Manningham-Buller, bu gruplardan bazılarının El Kaide tarafından yönetildiğini, bazılarının ise El Kaide’yi örnek alan bağımsız hücreler olduğunu açıkladı.

MI-5 Başkanı terörist örgütlerin şimdilik el yapımı patlayıcı maddelerle yetinmek zorunda kaldıklarını ancak ilerde kimyasal, biyolojik ve hatta radyoaktif silahlar kullanabileceklerini vurguladı.

İngiliz yetkili, dinci Müslüman gençler arasındaki en büyük sorunlardan birinin dini radikalleşme olduğunu da ileri sürdü.

Başbakan Tony Blair de, Güvenlik Dairesi Başkanı'nın terör tehditi konusundaki görüşlerini paylaştığını söyledi. Blair, aşırı eğilimli Müslüman İngilizlerden gelen tehditin, genç kuşak arasında arttığı tezinin doğru olduğunu belirtti.

Bu arada, Samine Melik adlı bir Müslüman kadın hakkında terör eylemleri planladığı iddiasıyla dava açıldı. İngiliz polisi, zanlının bilgisayarında silah, zehir ve cephane yapımıyla ilgili bilgiler bulunduğu bildirdi.

XS
SM
MD
LG