Erişilebilirlik

9 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor muhabiri Yigal Schleifer, Avrupa Birliği Komisyonu’nun limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açması için Türkiye’ye Aralık ayına kadar süre tanımasını muhtemel tren kazasının en önemli sinyali olarak değerlendiriyor. Haberde, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin kötüye gitmesinin İslam alemiyle Batı arasındaki ilişkileri de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

" Türkiye’deki diplomatlar ve uzmanlar Ankara’nın reform sürecini hızlandırması konusunda iyimser değil. Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusunda tek yanlı davrandığı düşüncesi ve Fransız Parlamentosu’nun Ermeni soykırımı konusundaki kararı Türkiye’de Batı karşıtı bir milliyetçiliğin yükselmesine neden oldu. Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre üç yıl önce halkın yüzde 80’i Avrupa Birliği’ne üyeliği desteklerken bu oran yüzde 35’e düştü. Gözlemciler seçimlere bir yıl kala siyasi partilerin milliyetçi söylemleri yoğunlaştırdığına ve üyelik müzakereleri konusundan uzak durmaya çalıştığına dikkat çekiyor ve Avrupa Birliği cephesinde fazla bir ilerleme olmayacağını düşünüyor. "

New York Times Amerikalı seçmenin sandıkta Başkan Bush’un Irak politikasına olan tepkisini ortaya koyduğunu yazıyor. Gazete, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in istifasının ardından Bush’un Irak konusunda artık yeni bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini vurguluyor.

" Rumsfeld’in yerine atanan Robert Gates’in en acil görevi, Irak’taki askerler, istihbaratçılar ve dışişleri mensuplarıyla iletişim kanallarını açmak olmalıdır. Onları dinledikten sonra, şu anki başarısız Irak politikası yerine Bush’a yeni ve gerçekçi bir strateji önermelidir. Gates’in ayrıca orduyu da yeniden yapılandırması gerekiyor. Orduyu Soğuk Savaş döneminden kalma gereksiz silahların yerine bugünün ihtiyaçlarına uygun yeni teknoloji ürünü silahlarla donatmalı ve Kongreyle iyi ilişkiler kurmalıdır. Ama Irak konusu öncelik taşıyor. Eğer Amerikan askerleri arkalarında bir felaket bırakmadan geri dönecekse, Rumsfeld’in gidişiyle birlikte, Irak politikası da ciddi biçimde değişmelidir. "

USA Today de Rumsfeld’in istifasıyla Amerikan halkının Irak’ta yeni bir politika talebini karşılamanın yolunun açıldığını yazıyor. Gazete, Savunma Bakanlığına atanan eski CIA Başkanı Robert Gates’in, Rumsfeld’den çok farklı düşündüğünün de altını çiziyor.

" Irak’taki mevcut kargaşa göz önüne alındığında, belki de kurtarılacak fazla bir şey kalmamış olabilir. Ancak Rumsfeld’in istifası, yeni düşüncelere kapı açıyor ve Bush’un yeni tavsiyeler dinleme konusunda istekli olması umut verici bir işaret. Rumsfled, zamanında “bir işe girmek, çıkmaktan daha zordur” demişti. Ancak trajik bir biçimde kendi sözünü kulak arkası etti."

Los Angeles Times Rumsfled’in istifa etmekte geç bile kaldığı yorumunu yapıyor. Gazete, Rumsfeld’in aksine yeni savunma bakanı Gates’in uzlaşmacı bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor.

" Eğer Washington, Iraklı grupları çatışmalardan uzak durmaya, istikrarlı ve demokratik bir yapı kurmaya ikna edebilirse, bu elbette tercih edilen bir sonuç olur. Ama böyle bir sonuç elde etmek mümkün olmayabilir. Eğer Bush, beklentileri düşürerek çıkan sonucu zafer olarak sunmak istiyorsa, Demokrat Parti içindeki yeni işbirlikçileri ve onlara oy veren seçmenler buna itiraz edecek gibi görünmüyor. "

XS
SM
MD
LG