Erişilebilirlik

Seçimlerde Aslan Payı Medyanın


ABD'de dün yapılan Kongre seçimleri, Beyaz Saray'ın icraatlarıyla ilgili adeta bir referandum niteliği taşımasından olağanüstü bir öneme sahip. Peki böylesi önemli bir seçim arifesinde Amerikan medyası nasıl bir sınav verdi? Seçimlerin gidişatında ne kadar etkili oldu ve hangi konuları gündeme getirerek partilere güç kaybettirdi?

Bu ara seçimler Amerikan siyasi tarihinin en pahalı seçimlerinden biri olarak tarihe geçerken, bu harcamalardan aslan payını ise medya kuruluşları aldı. Bu yıl kampanya faaliyetlerine ayrılan bütçe, yeni bir rekor kırarak 2.6 milyar dolara yaklaştı. Bu bir önceki ara dönem seçimlerinde harcanan miktardan yüzde 18 daha fazla.

Bir araştırma kuruluşu olan TNS Media Intelligence göre, medyaya kampanya reklamları için ödenen miktar ise 2 milyar dolar. Reklama harcanan her 10 dolardan dokuzu ise tahmini olarak rakibe sataşma içeriği taşıyor. Dolayısıyla bu seçimler sadece en pahalı seçim değil, uzmanlara göre aynı zamanda en kirli seçim oldu.

Siyasi gözlemciler, medya kuruluşlarının büyük paralar karşılığı bireysel hak ve özgürlüklere saldıran reklam kampanyalarına evet dediğini belirtirken, bu seçimlerin Amerikan siyasi tarihinde en kirli sataşmalara sahne olduğunu savunuyor. Seçim sürecinde bu kadar büyük bütçeler ayrılan medyanın ise seçimlerde çok da başarılı bir sınav vermediği konuşuluyor.

Amerikan’ın üç büyük televizyon kanalı ABC, CBS ve NBC’nin akşam yayınlarını takip edilerek hazırlanan bir rapor ilginç istatistikleri ortaya koyuyor: En çok izlenen sözkonusu 3 televizyon kanalı, seçimden bir hafta önceki akşam kuşağında yer alan toplamda 285 dakika haber ve yorum yayınlarının 62 dakikasını, yani sadece bir saatini seçimlere ayırdı. Bu sürenin yalnızca 8 dakikalık bölümü ilk kez oy verecek seçmenlere ve elektronik oy kullanımına yönelikti.

Seçimlerde yaklaşık 16 milyon kişinin ilk kez oy verdiği düşünülürse, televizyonun en çok izlendiği saatte konuyla ilgili yayınlarında belli başlı Amerikan kanallarının sosyal sorumluluk ilkesiyle hareket ettiğini söylemek pek de mümkün değil. Rapora göre seçimlerden bir hafta önce medyada en çok yer alan haberlerden biri 20 dakikayla Senatör John Kerry'nin sözleriyle başlattığı tartışmaydı. Kerry California'da bir üniversitede yaptığı konuşmada, öğrencilere, "Çok çalışırsanız başarılı olur, aksi taktirde Irak'ta, batağa saplanırsınız" demişti. Gözlemcilere göre bu, Demokratlara en çok oy kaybettiren gelişme oldu.

Öte taraftan genel kanı seçimlerden birkaç gün önce Saddam Hüseyin için verilen idam kararına medyanın geniş yer vermesi Cumhuriyetçilere avantaj sağladı. Kamuoyu araştırmalarına göre seçmenlerin kafasındaki en önemli soru ise Irak’tı. Bu konuya üç büyük medya kuruluşu yayınlarında 33 dakika yer ayırdılar. Ve bu konu en çok konuşulan gündem maddesi oldu. Cumhuriyetçilerin en büyük oy kaybettiği konu da yine Irak’tı.

ABD tarihine belki de en kritik Kongre seçimi olarak geçecek dünkü seçim, "Yeni Dünya"nın büyük bir kutuplaşma yaşadığını gösterirken, medyanın da bu ayrışmada ne kadar etkili rol oynadığını açıkça ortaya koydu.

XS
SM
MD
LG