Erişilebilirlik

'Temsilciler Meclisi Demokratların'


Amerika’da dün yapılan Kongre seçimlerinde, muhalefetteki Demokrat Parti Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirdi.

Demokratlar, Senato üçte bir yenileme seçimlerinde 6 eyaletten dördünü de kazandı. Ancak Senato’da da çoğunluğun Demokratlara geçip geçmeyeceği, Virginia ve Montana’da çok çekişmeli geçen seçimlerin sonuçlarına bağlı. Virginia'da Cumhuriyetçi Partili Senatör George Allen ile görevi devralmaya çalışan Demokrat partili Jim Webb arasındaki fark yüzde birin altında.

Demokrat Parti, 25’ten fazla yeni sandalye kazanarak 12 yıldan bu yana ilk kez Temsilciler Meclisinde kontrolü ele geçirdi. Dolayısıyla azınlık parti lideri Nancy Pelosi Amerikan tarihinde ilk kadın Meclis Başkanı olacak.

Seçimden önce yapılan tüm kamuoyu yoklamaları seçmenin Irak savaşının gidişatından ve yönetiminden memnun olmadığını göstermişti. Seçmenin oyunda ayrıca ekonomi, göçmenlik ve Temsilciler Meclisi üyelerinin bazı skandallara adlarının karışması da etkili oldu.

Cumhuriyetçiler seçimden önce Temsilciler Meclisinde 230 sandalye ile iktidarda, Demokratlar da 201 sandalye ile muhalefetteydi. Cumhuriyetçi parti Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa 1994 yılında sahip oldu. O tarihte Cumhuriyetçiler, mecliste, Demokratlardın 40 yıllık hakimiyetine son vermişti.

Senato’da her eyaleti iki senatör temsil ediliyor. Temsilciler Meclisi’ndeki sandalyeler ise eyaletlerin nüfusuna göre paylaşılıyor. Örneğin Amerika’nın en büyük eyaleti olan California 53 milletvekili çıkarıyor. Aralarında Wyoming ve Güney Dakota’nın da bulunduğu bazı eyaletler ise, nüfuslarının azlığından ötürü Temsilciler Meclisi’nde sadece bir sandalyeye sahip.

XS
SM
MD
LG