Erişilebilirlik

Bülent Ecevit Yaşama Veda Etti


Eski Başbakan ve Demokratik Sol Parti Onursal Genel Başkanı Bülent Ecevit hayatını kaybetti. Türk ve yabancı ajansların “Acil koduyla” dünyaya duyurduğu ölüm haberinin ardından, Ecevit’in geçirdiği beyin kanaması nedeniyle 18 Mayıs 2006 tarihinde bu yana tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada Ecevit'in stabil seyreden solunum ve dolaşım fonksiyonlarının son bir haftadır giderek bozulduğu ve uygulanan tedavilere yanıt alınamadığı belirtildi. Açıklamada “Sayın Bülent Ecevit, 5 kasım 2006 günü saat 22.40'da dolaşım ve solunum yetmezliği sonucu vefat etmiştir. Türk Milletinin başı sağolsun'' denildi.

Eşinin ölüm haberini Oran Şehri’ndeki evlerinde alan Rahşan Ecevit ise sabah saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada “Duyduğum üzüntü sonsuz. Tüm ulusumuzun başı sağolsun” dedi. Rahşan Ecevit gün boyunca başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve eşi Semra Sezer olmak üzere çok sayıda Bakan ve Siyasi Parti liderinin taziye ziyaretini kabul etti. Cumhurbaşkanı Sezer, ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada Türkiye’nin bir devlet ve siyaset adamını kaybettiğini ve bu kayıp nedeniyle büyük üzüntü içinde olduğunu kaydetti. Sezer, Ecevit’in devlet adamı ve siyasetçi olarak Türkiye’ye yaptığı hizmetlerin saygı ve gönül borcuyla anılacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı “Onu sonsuzluğa uğurlarken Allah’tan rahmet, eşine ve Türk ulusuna sabır ve başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin elli yıllık siyasal hayatına “Karaoğlan” lakabıyla damgasını vuran Ecevit'in ölüm haberi üzüntü yarattı. Siyasi Parti liderleri, sendikalar ve ekonomi çevreleri tarafından ardı ardına başsağlığı mesajları yayınlanırken Ecevit’in evine ve 172 gün süren tedavisi boyunca kaldığı hastaneye gelen vatandaşlar için taziye defterleri açıldı.

81 yaşında hayata veda eden Bülent Ecevit’in cenaze töreninin Cumartesi günü yapılması bekleniyor. Rahşan Ecevit , tüm dileyenlerin şehir dışından ve işlerini aksatmadan katılabilmesi için törenin hafta sonuna bırakılmasını istedi. Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı’nın, Bülent Ecevit için devlet töreni düzenlenmesine dönük çalışma başlattıkları ve Ecevit'in Ankara Devlet Mezarlığı'nda toprağa verilmesine karar verildiği belirtildi.

28 Mayıs 1925’te İstanbul’da doğan Ecevit ressam Fatma Nazlı Ecevit ile doktor Mehmet Fahri Ecevit’in tek çocuğuydu. Gazeteci kökenli bir siyasetçi olan Ecevit’in Başbakanlığı döneminde Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirildi ve bu nedenle Ecevit “Kıbrıs Fatihi” olarak anıldı. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra, askeri yönetime karşı çıkışları nedeniyle üç kez hapse mahkum olan Bülent Ecevit’in şiir ve siyasi nitelikte kitapları yayınlandı. Ecevit’in Başbakanlığı döneminde terör örgütü lideri Abdullah Öcalan yakalanırken, Türkiye’de idam cezası kaldırdı, Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylık statüsü tanındı ve demokratikleşmeye dönük Avrupa Birliği reform süreci başlatıldı.
XS
SM
MD
LG