Erişilebilirlik

Bağdat'ta 56 Ceset Bulundu


Irak polisi cesetlerin el ve kolları bağlı olarak bulunduğunu açıkladı. Sünni-Şii çatışması kurbanı olan bu kişilere işkence yapıldığı ve daha sonra başlarına kurşun sıkılarak öldürüldüğü belirlendi.

Bu arada Amerikan birlikleri, Bağdat’ın güneyinde iki binaya yapılan baskında 13 direnişçinin öldürüldüğünü açıkladı.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada direnişçilerin Mahmudiye yakınlarındaki binalara saklandıklarını ve teslim olmayı reddettikleri belirtildi.

Açıklamada öldürülen direnişçilerden birinin üzerinde bomba yüklü bir yelek bulunduğu da vurgulandı.

Dün Bağdat’ın doğusunda yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu 3 Amerikan askeri öldüğü. El Anbar ilinde de bir askerin vurularak öldüğü öğrenildi.

Öte yandan Mart ayında Iraklı bir kıza tecavüz etmek ve 3 yakınıyla birlikte öldürmekle suçlanan Amerikalı askerin davası başlıyor. Steven Green suçlu bulunursa idam cezasına çarptırılabilecek.

Olay, Mart ayında Mahmudiye kentinde meydana gelmişti. 101. Paraşüt Tümeni’nde görevli er Green’le üç başka askerin, genç kıza tecavüz ettiği ve daha sonra olayı gizlemek için ailesinden üç kişiyi öldürdüğü iddia ediliyor.

Mahmudiye yakınlarındaki bir üste görev yapan askerler başlangıçta cinayetten direnişçileri sorumlu tutmuştu. Green olaydan birkaç ay sonra psikolojik sorunları nedeniyle ordudan çıkarılmıştı.

Tecavüz ve cinayetle suçlanan Green, Silahlı Kuvvetler ile ilişiği kesildiği için Amerika’da sivil bir mahkemede yargılanıyor.

Birleşmiş Milletler ise, Irak’ta iç göç sorununun kaygı verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Mülteciler dairesi sözcüsü Ron Redmond, devam eden şiddet eylemleri, toplumsal karışıklıklar ve ödenek olmaması nedeniyle bu kişilere yardım edilemediğini de söyledi.

İç mültecilerin çoğu din ve mezhep çatışmalarından kaçan Iraklılar. Örgüt , sadece bu yıl içinde en az 425 bin Iraklının evini barkını terkederek kendi mezhebinden kişilerin çoğunlukta olduğu kentlere yerleştiğini tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG