Erişilebilirlik

Türk Öğrencilerden Taner Akçam'a Protesto


Ermeni soykırımı iddialarını savunmasıyla tanınan tarihçi Taner Akçam, ‘Utanç Verici Bir İş: Ermeni Soykırımı ve Türklerin Sorumluluğu Sorunu’ adlı yeni kitabının tanıtımı için New York Üniversitesi’nde bir konferansa katıldı.

Tarihçi Taner Akçam yeni kitabı ‘Utanç Verici Bir İş"i tanıtmak üzere geldiği New York’ta Türk öğrencilerinin büyük tepkisiyle karşılaştı. Konferansın soru cevap kısımına geçildiğinde kendi sorularına cevap verilmediği gerekçesiyle seslerini yükselten Türk öğrencilerden bazıları salonu terk etti, diğerleri de sık sık Akçam’ın sözünü kesti.

Kitabın başlığı olan Utanç Verici bir İş sözünü Musfta Kemal’in söylediğini belirten Akçam, kendisine Türkiye’den bu konuda birçok tepki geldiğini belirtti. Akçam gelen eleştirilere kanıtlarıyla cevap verdiğini vurguladı.

Yeni kitabının arka kapağında, Nobel Edebiyat Ödüllü Orhan Pamuk’un satırlarının yer aldığını belirten Taner Akçam, bu kararı yayınevinin aldığını söyledi. Pamuk, Akçam’ın kitabı için "Osmanlı Ermenileri’nin maruz kaldığı örgütlü imha üzerine kusursuz bir çalışma" ifadesini kullanmıştı. Akçam, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girebilmesi için tarihindeki insan hakları ihlallerini kabul etmesi gerektiğini savundu.

Elif Özmenek'in haberini ve Taner Akçam'la yaptığı söyleşinin tamamını yukarıdaki Windows Media bağlantısı üzerinden dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG