Erişilebilirlik

Gürcistan Rusya  Doğalgaz Krizi


Rus devlet şirketi Gazprom, Gürcistan’a sattığı doğalgazın fiyatını ton başına 110 dolardan 230 Dolar’a çıkarmayı planladığını açıklamıştı.

Başbakan Zurab Nogaideli, ülkesinin Rusya’dan doğal almayı sürdürmesi halinde bölge için geçerli fiyatı ödeyeceğini söyledi.

Başbakan, Bakanlar kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Ukrayna, Ermenistan ve bazı Batı ülkelerinin doğalgazı daha ucuza aldıklarına dikkati çekti.

Enerji Bakanı Nika Gilauri ise, Rusya’nın doğal gazı kesmesi halinde ülkesinin enerji ihtiyacının İran ve Azerbaycan tarafından karşılanabileceğini bildirdi.

Gazprom, fiyatla ilgili planını, Gürcistan ve Rusya Dışişleri Bakanları arasında Moskova'da yapılan görüşmelerden sonra açıkladı. Gerginliği gidermeyi amaçlayan görüşmelerde başarı sağlanamadığı öğrenildi.

Gürcistan, Tiflis'e bağlı iki özerk bölgedeki bağımsızlık hareketlerinden Rusya'yı sorumlu tutuyor, ayrılıkçı Abhazlar ve Güney Osetyalıların Moskova hükümeti tarafından desteklendiğini öne sürüyor. Tiflis hükümeti, ayrıca, Abhazya ve Güney Osetya sınırlarındaki Rus barış gücü askerlerinin çekilmesinde ısrar ediyor.

Gürcistan'ın Eylül ayında casusluk yaptıkları gerekçesiyle 4 Rus subayı tutması Moskova'nın şiddetli tepkisine yol açmıştı. Gerçi subaylar kısa bir süre içinde serbest bırakıldı ama Rusya ceza olarak Gürcistan'a seyahat ve posta yasağı koydu.

Gürcü yetkililere göre, gerginliğin gerçek nedeni, Rusya'nın Gürcistan'ın NATO'ya katılma ve Batıya yaklaşma çabalarından hoşlanmaması.

Bejuaşvili, görüşmeden sonra yaptığı basın toplantısında, toplantı için, "İlerleme kaydettiğimizi söyleyemem ama iki ülkenin diyaloğa başlamaya hazır olduğunu göstermesi açısından önemlidir" dedi.

XS
SM
MD
LG