Erişilebilirlik

Muazzez İlmiye Çığ Serbest


Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, İstanbul'da yargılandığı davada beraat etti. 92 yaşındaki akademisyen hakkında "Türklüğe hakaret etmek ve kutsal değerlere saldırmak” suçundan dava açılmıştı.

Dünyaca ünlü uzman, son kitabında, türbanın İslam diniyle ilişkisi olmadığını, 4-5 bin yıl önce Sümerler tarafından kullanıldığını yazmıştı.

Binlerce eski tableti inceleyen Çığ, kitabında, türbanın, dini törenler sırasında, tapınak fahişeleri tarafından, diğer kadınlardan ayırt edilebilmek için takıldığını ileri sürüyor

Muazzez İlmiye Çığ kimdir?
(Sosyal Demokrasi Vakfı sitesinden)

20 Haziran 1914'te Bursa'da doğdu. İlkokula Kurtuluş Savaşında göçmen olarak gittikleri Çorum'da ikinci sınıfta başladı. İlkokul beşinci sınıfta ise ailesiyle birlikte Bursa'ya geldi. Babası tarafından keman ve Fransızca dersleri alması için özel bir okul olan Bizim Mektep'e verildi.

1926 yılında Bursa'da Kız Muallim Mektebine sınavla girdi. 1931 yılında mezun oldu ve babasının da öğretmenlik yaptığı Eskişehir'e tayin oldu. 1935 yılı başında Ankara'da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sumeroloji bölümüne girdi. Üniversiteyi 1940 yılında bitirdi ve İstanbul Arkeoloji Müzesine tayin oldu.

Burada çalıştığı dönem içerisinde çalışma arkadaşları ile birlikte batılı bilginlerin bugün "Bir abide yarattınız" dedikleri çiviyazılı belgeler arşivini oluşturdu. Ayrıca bilimsel çalışmalarda bulundu. Arkadaşı Hatice Kızılyay, hocaları ve yabancı bilim adamları ile çalışarak 3000'den fazla tableti 8 kitap içinde ve makaleler halinde yayınlayıp bilim dünyasına sundu. Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Kramer ile yapılan çalışmalar ile Sumer edebiyatına yeni konular kazandırıldı, eksik olanlar tamamlandı.

1940 yılında aynı okulda okuduğu Kemal Çığ ile evlendi. Aynı yıl ilk kızı Yülmen, 1947'de ise ikinci kızı Esin dünyaya geldi. 1957 yılında Münih'teki Oryantalistler Kongresine katıldı. Heidelberg Üniversitesinden gelen davet üzerine 1960 yılında bu üniversitede altı ay çalışma yaptı.

1965'de Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra'ya götürdü ve bu sergiye başkanlık ettiği İngiltere'de iki ay kaldı. 1972 yılında Arkeoloji Müzesinden emekliye ayrıldı.

Emekliye ayrıldıktan sonra da çalışmalarına devam etti. 1988 yılında Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Dr. S. N. Kramer'in History Begins at Sumer adlı kitabını çevirdi ve kitap 1990 yılında “Tarih Sumerle Başlar” adıyla Türk Tarih Kurumu Yayınlarından çıktı.

2000 yılında İstanbul Üniversitesi Muazzez İlmiye Çığ'a ‘Fahri Doktor’ unvanı verdi. Sumer ve Hitit kültürlerini tanıtan onüç kitap yazdı. Birçok ödül aldı. Ayrıca bilimsel ve popüler makaleleri çeşitli dergi ve yayınlarda yayınlanmakta, ve şu anda da çalışmalarına devam etmektedir

XS
SM
MD
LG