Erişilebilirlik

1 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe yazarı Kevin McKiernan, Amerika’nın PKK ile mücadele özel temsilcisi emekli general Joseph Ralston’ın, Lockheed Martin şirketinin ve Türk-Amerikan Konseyi’nin yönetim kurulunda olduğunu hatırlatıyor. Lockheed Martin’in geçen ay 2.9 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı satışı konusunda Türkiye’yle anlaşmaya vardığını belirten yazar, bu ilişkilerden dolayı Kürtlerin tepkisini çeken Ralston’ın özel temsilcilik görevinden ayrılması gerektiğini savunuyor.

"Bölgede bir iç savaş ve hatta daha geniş kapsamlı bir savaş tehdidi giderek artarken, Amerika bir yandan Kürtlerin haklı şikayetlerine barışçıl bir çözüm bulurken bir yandan da PKK meselesini çözmek için yetenekli ve tarafsız bir müzakereci bulmalıdır. Ankara’daki yeni adamımız diplomat görünümlü bir silah tüccarı olarak görülecektir. Bu nedenle değiştirilmelidir."

New York Times Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası izlediği pasifist politikayı terk ederek küresel güvenliğin sağlanmasında sorumluluk üstlenme kararını destekliyor. Gazete, Almanya’nın bu kararının başta Amerika olmak üzere tüm NATO ülkeleri üzerindeki yükü hafifleteceğini yazıyor:

"Bugün Afganistan, Balkanlar ve Kongo’da on binin üzerinde Alman askeri görev yapıyor ve Alman gemileri Lübnan açıklarında devriye geziyor. Ancak Almanlar genellikle çatışma yaşanabilecek görevlerden uzak duruyor. Örneğin Afganistan’daki Alman askerleri sadece ülkenin yeniden yapılanmasıyla ilgili görevler yapıyor. Bu politika değişikliğiyle Almanya her türlü barış gücü görevini üstlenebilecek. Bu, özellikle Irak, Afganistan ve Afrika’daki değişik barış gücü görevlerinin Amerika ve diğer NATO ülkelerini zorladığı bir dönemde büyük önem taşıyor."

Washington Post, Kuzey Kore’nin altılı görüşmelere dönme kararını Çin’in Kim Jong İl rejimini koruma politikasının bir başarısı olarak yorumluyor. Ancak gazete, Kuzey Kore’nin görüşmelere katılma kararının arkasında zaman kazanma düşüncesinin de etkili olduğunu vurguluyor.

"Eğer Kuzey Kore, çerçeve anlaşmasını kabul edecekse, bu bir an önce açıklığa kavuşturulmalıdır. Anlaşma, Kuzey Kore’nin en kısa zamanda Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasına imza atmasını ve bu anlaşmaya uygun olarak denetçileri kabul etmesini öngörüyor. Eğer, Kuzey Kore bunu kabul etmezse, Çin’in zor bir soruyu cevaplandırması gerekiyor. Çin, Kuzey Kore üzerinde kanıtlanmış olan etkisini nükleer programın sona erdirilmesi için mi kullanacak yoksa sadece Pyongyang’ın görüşmelere katılmasıyla mı yetinecek."

Los Angeles Times, Cumhuriyetçi Partinin Demokratları teröre destek vermekle suçlayarak ara seçimden zaferle çıkma düşüncesini eleştiriyor. Gazete, seçim döneminde partilerin ulusal güvenlik politikalarının tartışılmasının normal olduğunu belirtiyor ancak böylesine önemli bir konunun seçim malzemesi haline getirilmesine itiraz ediyor:

"Cumhuriyetçilerin önemli bir bölümü yine Irak savaşıyla 11 Eylül sonrasında başlayan teröre karşı savaşı birbirine karıştırıyor. Hala bilinen acemi yaklaşımı kullanarak Irak savaşını eleştirenleri Usame Bin Ladin sempatizanı olarak gösteriyorlar. Seçmenler artık bu tür manipülasyonlardan bıkmış durumda. Kim bilir belki de bu sayede seçmenler, Bin Ladin’in, hala yakalanmamış olduğunu da fark edebilir."

XS
SM
MD
LG