Erişilebilirlik

Kıbrıs Konulu Diplomasi Trafiği Hız Kazanıyor


Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Kıbrıs’la ilgili diplomasi trafiği hız kazanırken Ankara’yı ziyaret eden Avrupalı Sosyalistler Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinin kabul edilemez olduğunu açıkladı.

15 Aralık’ta gerçekleştirilecek Avrupa Birliği Zirvesi’nde Türkiye ile birlik arasında sorun çıkmasını önlemek amacıyla diplomatik girişimler yoğunlaştı. Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya’nın, Kıbrıs'la ilgili olarak tarafları bir araya getirme çabası konusunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün “Finlandiya Dışişleri Bakanı’nın bölgeyi ziyaret etmesi ve mekik diplomasisi uygulanması daha uygun” açıklamasının ardından, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden bir açıklama yapıldı.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Helsinki’de Kıbrıs konusunda dışişleri bakanları seviyesinde yapılması düşünülen toplantıya Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'nın katılacağını açıkladı. Erçakıca, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Finlandiya Dışişleri Bakanı'ndan görüşme talebinde bulunduğunu ve Perşembe günü İstanbul üzerinden Brüksel'e gideceğini söyledi. Kıbrıs konusunda Helsinki'de yapılması düşünülen toplantıya Yunanistan'ın davet edilmediğini belirten Erçakıca, Kıbrıs'la ilgili bir toplantıda masada Türkiye’nin olması halinde aynı düzeyde Yunanistan'ın da olması gerektiğini kaydetti.

Sözcü, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopoulos’un bazı açıklamalarının “küstahça” olduğunu söyledi. Kıbrıslı Türk Sözcü, bunun da Kıbrıs sorununun ele alınması yöntemlerini olumsuz etkilediğini ve ilerleme sağlanmasını olanaksız hale getirdiğini belirtti.

Öte yandan Türkiye’yi ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkanlık Divanı üyesi milletvekili Hannes Swoboda, düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs sürecinde ilerlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Planlanan görüşmelerin engellenmemesi gerektiğini belirten Swoboda, Türk tarafının soruna çözüm bulunması yönündeki iyi niyet ve çabalarının Avrupa Birliği kamuoyu için değerli olduğunu vurguladı. Ancak Swoboda görüşmelerde Yunanistan için bir rol göremediklerini ve bunun karışıklık yaratabileceğini söyledi. Swoboda, Papadopulos'un daha esnek ve istekli olması gerektiğini belirtirken Rum liderin siyasi çözüm için hazır olduğu konusunda da şüpheleri bulunduğunu bildirdi.

Avrupa Parlamentosu milletvekili, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesini de eleştirdi. Swoboda maddenin kabul edilemez olduğu konusundaki ısrarlarını sürdüreceklerini söylerken bu maddenin şu anda Türkiye'de ifade özgürlüğünün garanti altında olmadığını gösterdiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG