Erişilebilirlik

BM'den Küresel Isınma Uyarısı


Birleşmiş Milletler yayınladığı bir raporla sanayileşmiş zengin ülkelerin sera etkisi yaratan gazları atmosfere salımının son on beş yılın yüksek seviyesine çıktığını bildirdi. Örgüt, hükümetlerin küresel ısınmayla mücadele için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sekreterayası yayımladığı raporla zengin ülkelerin küresel karbondioksit salımlarını azaltmada pek de yol alamadığını açıkladı. Raporda , iklim değişikliği ile mücadelede milat sayılan 1990 yılından 2004'e kadar, sanayileşmiş ülkelerin atmosfere bıraktıkları zehirli gazların toplamda sadece yüzde 3 azaldığını bildirdi.

Ancak uzmanlara göre bu azalmada sebep, hükümetlerin konuyla ilgili attıkları adımlar değil, Doğu Avrupa'da pek çok eski sanayi tesisinin ve santralın kapatılması.

Söz konusu raporda, küresel ısınmayla mücadeleyi öngören Kyoto Protokolünü destekleyen ülkelerde sera etkisi gaz salımı son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtildi.

Bunlar arasında Türkiye’de yer alıyor. Rapora göre Türkiye 40 ülkenin yer aldığı raporun listesinde 1990-2004 yılları arasında emisyonlarında en hızlı artış kaydedilen ülkelerden biri. Örgüte göre Türkiye'deki artış yüzde 72,6.

Sera etkisi yaratan gazların salımında başı çeken ülkeler ise Amerika, Kanada, Avrupa Birliği ülkeleri ve Japonya.

Ayrıca Rusya’da, özellikle Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra çöken ekonominin yeniden canlanmasının da sera etkisi yaratan gazların salımının artışına etkisi olduğu kaydedildi.

Kyoto protokolü uyarınca 35 ülke sera etkisi yaratan gazların salımını 2012'ye kadar 1990'lardaki seviyenin yaklaşık yüzde 5 altına indirmeyi kabul etmişti. Kyoto protokolü 6-17 Kasım günlerinde Nairobi'de bakanlar düzeyinde yeniden değerlendirilecek.

BM, sanayileşmiş zengin ülkelerin sera etkisi yaratan gazları atmosfere salımının 2004'te, 1990'ların başından bu yanaki en yüksek seviyeye çıktığını ve hükümetlerin küresel ısınmayla mücadele için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini bildirdi.

Raporda, İngiltere, Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Fas ve İsveç'in görece olarak Kyoto Protokolü hedeflerine yaklaştığı, diğer çoğu ülkenin ise bu hedefin uzağında olduğu kaydedildi.

Bu arada, İngiltere'de yayımlanan bir raporda da iklim değişikliğini önemsememenin, 1930'lardaki buhranın çapında bir ekonomik çöküntüye yol açabileceği kaydedildi. Sera etkisi yaratan gazların dünyadaki en büyük kaynağı olan ABD'nin Başkanı George Bush ise 2001'de, Amerikan ekonomisine zarar vereceği gerekçesiyle Kyoto protokolünden çekilmişti.

XS
SM
MD
LG