Erişilebilirlik

ABD'de Türk Dernekleri Fransa'yı Protesto Etti


New York'ta Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Fransa’yı protesto mitingi düzenledi. Birleşmiş Milletler binasının hemen yakınındaki Dag Hammarskjold parkında düzenlenen mitingten önce basına konuşan TADF Başkanı Atilla Pak, bu mitingin Fransa’da sözde Ermeni soykırımı iddialarının reddini suç sayan yasaya karşı Federasyon tarafından düzenlenen ilk uyarı toplantısı olduğunu belirtti.

Önümüzdeki günlerde New York’taki Fransa Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenlemeyi planladıklarını söyleyen Pak, gerekirse TADF’ın Fransa’ya bir heyet gönderip bu yasayı yerinde protesto edeceğini ifade etti.

Fransa aleyhine çeşitli pankartların bulunduğu mitinge fazla bir katılımın olmaması dikkat çekti. Fransa’da kabul edilen yasanın protesto edildiği bir basın bildirisinin de okunduğu mitingte, Ermeni diasporasının Fransa’yı kullanmasına artık daha fazla izin verilmemesi gerektiği ve tarihte Ermenilere karşı bir soykırım yapılmadığı vurgulandı.

Bu arada ABD’deki 7 Kasım seçimlerinde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmesi beklenen Demokratlar, Ermeni lobisine destek veriyorlar. Demokrat Parti çoğunluğu alırsa, Temsilciler Meclisi’nde liderliği üstlenecek olan Nancy Pelosi, tasarıya destek sözü verdi.

20 yıldır Ermeni girişimlerine destek veren Pelosi, California’da "California Courrier" adlı gazeteyi yayınlayan Harut Sasunyan’a gönderdiği mektupta, şöyle dedi:

"Ermeni soykırımını tanıyan 316 numaralı tasarıyı destekledim. ABD’nin soykırımı tanıması çok önemlidir. Bu çaba, Temsilciler Meclisi’nde her iki partiden de kuvvetli destek alıyor. Bu çabalara desteğimi sürdüreceğim."

XS
SM
MD
LG