Erişilebilirlik

'İzolasyonlar Kaldırılmadan Bizden Adım Beklemeyin'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonu kaldıracak adımlar atması gerektiğini söylerken aksi takdirde Türkiye’den herhangi bir adım atmasının beklenmemesi gerektiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise Finlandiya’nın Kıbrıs sorununu görüşmek üzere yaptığı davet konusunda, “Mekik diplomasisi daha iyi olur” görüşünü açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Sheraton Oteli’nde düzenlenen 9. Dış Ticaret Haftası’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyelik müzakere süreci ve Kıbrıs sorunun etkileri konularında açıklamalarda bulundu. “Bazıları bize naz yapıyor, işimizi zorlaştırıyor” diyen Erdoğan,Türkiye’nin artık üyeliği tartışılan bir ülke olmadığını vurguladı ve imtiyazlı ortaklık söylemlerinin bir kenara bırakılması gerektiğini belirtti. Başbakan Türkiye’nin elinden geleni yapmayı sürdüreceğini ifade ederken sürecin istendiği gibi ilerlememesi halinde Kopenhag Siyasi Kriterlerinin adını Ankara siyasi kriterleri, Maastrich Kriterlerinin de adını İstanbul Kriterleri koyacaklarını ifade etti ve “Böyle yolumuza devam ederiz” dedi.

Kıbrıs konusunda Avrupa Birliği’nin yükümlülüklerini yerine getirmesini isteyen Erdoğan, “Onlar kendi üzerlerine düşeni yerine getirmedikleri sürece bizden artı bir şey isteyemezler. Ve şu anda onu verebilecek bir Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti asla yoktur. Bu, böyle bilinmelidir” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’e de sitem etti. Erdoğan kendisinin bir kaç kez Yunanistan’a resmi ziyarette bulunduğunu, ancak "iç politik" nedenlerden dolayı "dostum" diye nitelendirdiği Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in hala Türkiye’ye resmi bir ziyaret "yapamadığını" söyledi. Erdoğan, "Biz kim ne derse desin, bir şeye inanıyorsak, bunu yaparız, söz verdiysek, yerine getiririz. Çünkü biz Türküz..." diye konuştu.

Abdullah Gül Belçika Dışişleri Bakanını Ağırladı

Bu arada Ankara’yı ziyaret eden Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki Bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Gül Kıbrıs konusunda Finlandiya’nın tarafları görüşmeye davet ettiği haberler hakkında soruları yanıtladı. Finlandiya Dışişleri Bakanı’nın kendisini aradığını söyleyen Gül, görüşmelerin henüz nasıl gerçekleştirileceğinin belli olmadığını ifade etti. Bakan, Finlandiyalı Bakanın kendisinin bölgeyi ziyaret edebileceğini söyledi ve “Kendisine mekik diplomasisinin çok daha faydalı olabileceğini söyledik” diye konuştu. Gül, “Finlandiya bir gayret içinde biz de yapıcı destek veriyoruz” dedi.

Belçikalı Bakan ise yılbaşından önce çözülmesi gereken sorunlar bulunduğunu ve en önemli konunun Ankara Anlaşması'nın Ek Protokolü’nün uygulanmasıyla ilgili olduğunu belirtti. Gucht Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yönünde Türk tarafı kadar Kıbrıs Rum Kesimi’nin de sorumluluğu olduğunu ifade etti ve “Şu anda bulunduğumuz durumla devam edemeyiz. Kıbrıs sorunu çözülemez bir sorun değil” dedi.

XS
SM
MD
LG