Erişilebilirlik

30 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times kaçak işçi ve göçmenlere karşı Meksika sınırına duvar örülmesi kararını, ara seçim öncesinde dikkatleri Irak savaşından uzaklaştırma çabası olarak yorumluyor. Gazete, bu taktiğin sandıkta ters tepebileceği konusunda Cumhuriyetçi Parti’yi uyarıyor:

“Seçimlerin sonucu ne olursa olsun, Kongrenin halen ülkede bulunan 12 milyon kaçak işçi ve bundan sonra ülkeye girecek olanlarla ilgili sorunları çözmesi gerekecek. Bu da, af meselesini gündeme almak anlamına geliyor. Demokratlar, ılımlı Cumhuriyetçiler ve başkan Bush, bunu gündeme almış, hem katı hem de akıllıca bir yaklaşım üzerinde uzlaşmıştı. Ancak şimdi seçim zamanı ve Bush bu yaklaşımdan vazgeçerek, korkudan kaynaklanan dar görüşlü bir yaklaşımın altına imza attı.”

Washington Post ise Başkan Bush’un kürsel ısınma konusundaki politikasını eleştiriyor. Ara seçim sonrasında Bush’un bu konuda daha duyarlı bir Kongreyi karşısında bulacağını belirten gazete, Amerika’nın çözüm için ciddi adımlar atmaması halinde sorunun daha da büyüyeceğini vurguluyor ve devamla şunları yazıyor:

“Küresel ısınmanın yol açabileceği felaketlerin büyüklüğü göz önüne alındığında, bu sorunun görmezden gelinmesi mümkün değil. Bu nedenle ciddi önlemler alınmalıdır. Politikacılar bu konuda harekete geçmekte ne kadar gecikirse, bunun ekonomik ve kültürel faturası da o kadar kabarık olacaktır. Başkan Bush, iktidarının altı yılını daha fazla araştırma yapmanın önemini vurgulamakla geçirdi. Son iki yılında ise artık harekete geçmelidir.”

Christian Science Monitor, Birleşmiş Milletler’in Kuzey Kore’ye karşı aldığı yaptırım kararına rağmen Güney Kore’nin bu ülkeye yardımı sürdürebileceğini ileri sürüyor. Gazete böyle bir durumda hem Kuzey Kore’ye ilişkin yaptırımların anlamsızlaşacağını hem de İran’a yönelik yaptırım tehditlerinin inandırıcılığını kaybedeceğini yazıyor:

“Güney Kore’nin Kuzey Kore’yi cezalandırma yerine ödüllendirme politikası başarısız oldu ve mevcut politika artık Amerika’yla yıllardır sürdürdüğü ittifakı bozuyor. Güney Kore, Kuzey Kore’de yoksulluk içinde yaşayan 22 milyon insanın kendi ekonomisine getireceği yükün kaygısını duymak yerine küresel sorumluluklarının farkına varmalıdır. Kuzey Kore’nin nükleer silahlanmasının önlenmesine yardımcı olmalıdır. Amerika’nın ve Birleşmiş Milletler’in mali yaptırımlarına katılma konusundaki isteksizlik, Güney Kore’nin kendi refahını sağlayan ittifaklara zarar verecektir.”

Los Angeles Times Amerikan birliklerinin beş yıldır süren mücadele sonunda Afganistan’da Taliban’a, yoksulluğa ve umutsuzluğa karşı kaybetme tehlikesiyle yüz yüze olduğunu savunuyor. Gazete, yaşanan kuraklık ve savaş nedeniyle Afgan halkını zor bir kış beklediğini de ekliyor:

“Amerika’nın 2003 yılından bu yana Afganistan’ın yeniden inşası için gönderdiği yaklaşık 12 milyar dolar hem yetersizdi hem de doğru biçimde kullanılmadı. Eğer kapsamlı bir yardım yapılmazsa Afgan halkı bu kış açlıkla karşı karşıya kalacak. Kuraklığın yanı sıra ülkenin güneyinde NATO ile Taleban güçleri arasında yaşanan çatışmalar, yetiştirilen ürünlere ciddi ölçüde zarar verdi. Hem kuraklık hem de çatışmaların şiddetleneceği önceden tahmin ediliyordu. Ancak Afganistan sorununun ucuz biçimde çözülebileceği düşüncesi Bush yönetiminin her iki sorun karşısında da başarısız olmasına neden oldu.”

XS
SM
MD
LG