Erişilebilirlik

Türk Heyetine Uçak Gemisi Turu


Amerikan uçak gemisi Eisenhower, haftasonu Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’un davet ettiği bir grup Türk konuğunu ağırladı.

Ross Wilson’un daveti üzerine Cumartesi günü 15 Türk’ten oluşan bir grup dünyanın en büyük uçak gemilerinden biri olan Eisenhower’ı ziyaret etti. Davetliler arasında Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Vahit Erdem, Genç Parti Milletvekili Emin Şirin’in yanı sıra prodüktör Kadir Çöpdemir, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ve şarkıcı Sibel Tüzün gibi isimler yer aldı.

Türk heyetini taşıyan Amerikan askeri uçağı İncirlik Üssü’nden havalandıktan sonra Rum Kesimi ile Suriye arasında uluslararası sularda seyir halindeki gemiye indi.

Türk heyetinin gemide bulunduğu yaklaşık dört saat boyunca terörle savaş kapsamında deniz güvenliğini sağlamak amacıyla operasyonlar yürütüldü. Gemisinin uçuş pistine girmesine izin verilen Türk heyeti saniyelerle hesaplanabilecek kısa aralıklarla havalanıp inen Amerikan savaş uçaklarını çok kısa bir mesafeden izledi.

Amerika’nın Sesi Radyosu’na ziyareti değerlendiren Büyükelçi Wilson, Türk heyetini uçak gemisine götürerek Amerika’nın dünyada neler yaptığını ve Türkiye ile Amerika’nın işbirliği alanlarını göstermek istediklerini anlattı. Wilson “Bize ilginç gelen ve hayatın farklı kesimlerinden insanlara olağandışı ve eğlenceli bir tecrübe yaşatmak istedik” dedi. NATO’daki müttefikleriyle doğu Akdeniz’de güvenliğin sağlanmasına dönük çalıştıklarını kaydeden Büyükelçi, Türkiye’nin bu operasyonlarda hayati öneme sahip bir ortak olduğunu aktardı.

Geminin konukları arasında Iraklı Türk Nezir Kırdar da yer aldı. Savaş gemisine ismi verilen eski Başkan Eisenhower ile Beyaz Saray’da 8 Mart 1957 tarihinde görüşen Kırdar, “Türk heyetinin gemiye getirilmesi Türk- Amerikan ilişkileri bakımından büyük önem taşıyor” diye konuştu. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, ise "Ben çok etkilendim” dedi.

Eisenhower’ın özellikleri onu savaş gemileri arasında özel bir yere oturtuyor. Yaklaşık 100 savaş uçağının konuşlanabildiği dev savaş gemisinin uzunluğu, dünyanın en uzun binalarından Empire State binası kadar. 24 katı bulunan savaş gemisinde yaklaşık 5 bin personel görev yapıyor. Eisenhower uçak gemisi Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne 1975 yılından bu yana hizmet veriyor. Eisenhower 2001 yılında yaklaşık 4 yıl süren ve 2,5 milyar dolara mal olan bir bakım ile baştan aşağıya yenilendi. Bu yenileme savaş gemisinin 2025 yılına kadar hizmet vermesini sağlayacak.

XS
SM
MD
LG