Erişilebilirlik

ABD'den Güvenlik Konseyi'ne Güven Mesajı


Amerika, Güvenlik Konseyi’nin nükleer programıyla ilgili olarak uluslararası isteklere uymayan İran’a uygulanacak yaptırımları kabul edeceğine güven duyduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack tasarının İran’a, tutumunu değiştirmesi için açık ve kuvvetli bir mesaj verdiğini belirtti. Sözcü bazı noktalarda zorluk çekildiğini belirtmekle birlikte Rusya’nın tasarıya itirazının yaptırım uygulama çabalarını engelleyemeyeceğini kaydetti. Rusya, İran’a uygulanacak yaptırımlar konusunda Avrupa ülkeleri tarafından Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısına, dün karşı çıktı. Dışişleri Bakanı Sergei Lavrof, tasarının Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin daha önce üzerinde anlaştıkları ortak görüşle bağdaşmadığını söyledi. Lavrov, Güvenlik Konseyi üyesi beş ülke ve Almanya’nın amacının, İran’ın hassas nükleer teknolojiye ulaşmasını önlemek olduğunu belirtti.

Güvenlik Konseyi’nde görüşülmesi beklenen tasarı, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından hazırlandı. Tasarı, İran’a füze sistemi ve nükleer teknoloji transferini yasaklıyor, ve bu tür projelere mali desteğin kesilmesi çağrısında bulunuyor.

Rusya tasarıya karşı çıkarken, Amerikalı yetkililer de tasarıyı yeterince sert bulmuyor.

XS
SM
MD
LG