Erişilebilirlik

En Kaliteli Sahte Dolar Kuzey Kore'de Basılıyor


Kolombiya ve Kuzey Kore’nin, en çok ve en kaliteli sahte Amerikan Doları basan ülkeler olduğu açıklandı.

Amerika Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni rapora göre, geçen yıl yalnızca Kolombiya’da 23 milyon Dolar’a tekabül eden sahte banknotlar ele geçirildi. Sahte para basımından daha çok uyuşturucu tüccarları sorumlu tutuluyor.

Maliye Bakanlığı raporunda, en kaliteli Amerikan Dolarlarının ise Kuzey Kore’de basıldığına dikkat çekiliyor. ‘Süper banknot’ adı verilen bu sahte paralar ilk kez 1989 yılında ortaya çıktı. O dönemden bu yana 50 milyon Dolar tutarında süper banknot ele geçirildi.

Raporda Peru ve Kafkas ülkelerinde de sahte Dolar basıldığı belirtiliyor. Yetkililere göre, bilgisayar teknolojisinin yayılması sahte para basımında etkili oldu.

Amerika, biraz da bu nedenre, son beş yıl içinde kağıt paraların çoğunu aşamalı olarak değiştirmeye başladı. Yeni banknotların basımında eskiden olduğu gibi filigran, kabartma baskı, emniyet şeridi ve özel mürekkep kullanılıyor. Ancakt bazı yeni önlemler de vra. Örneğin parada kullanılan bazı maddeler ve mürekkebin rengi tarayıcalarla kaliteli bir şekilde kopye edilmesini önlüyor.


XS
SM
MD
LG