Erişilebilirlik

Arjantin: Bombalı Saldırıdan İran Sorumlu


Arjantin Başsavcısı, 1994 yılında bir Yahudi kültür merkezinin bombalanmasıyla ilgili olarak eski İran Cumhurbaşkanı Haşemi Rafsancani ve altı yetkili hakkında dava açtı.

Buenos Aires’teki bombalı saldırıda toplam 85 kişi ölmüş, 300 kişi de yaralanmıştı.

Başsavcı Alberto Nisman, eylemin, 1993 yılında, İran’ın o zamanki liderleri tarafından kararlaştırıldığını ve Hizbullah örgütü tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

Daha önce de buna benzer iddialar ortaya atılmış ancak hem Tahran hükümeti hem de Lübnan’daki Hizbullah örgütü suçlamaları reddetmişti.

Haklarında dava açılan İranlı yetkililer eski Cumhurbaşkanı Rafsanjani, eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayati, eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ali Fallahyan, eski iki Devrim Muhafızları komutanı ve iki de eski diplomat.

Arjantin’in yargılamak istediği kişiler arasında Hizbullah’ın eski güvenlik yetkilisi İmad Fayez Mugniye de bulunuyor.

Soruşturmaya göre bombalı intihar saldırısının gerçekleştirildiği aracı İbrahim Hüseyin Berro adlı bir Filistinli kullanıyordu.

İçi patlayıcı madde dolu aracın Yahudi Kültür Merkezi önünde infilak etmesi baş katlı binanın önemli bir bölümünün çökmesine yolaçmıştı.

Zanlılar hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılıp çıkarılmamasına Federal Yargıç Rodolfo Canicoba Corral karar verecek.

XS
SM
MD
LG