Erişilebilirlik

Böhmer: 'İslam Başörtüsünü Zorunlu Kılmıyor'


Almanya’nın federal düzeydeki uyumdan sorumlu ilk bakanı olma ünvanına sahip Maria Böhmer, Ankara ve İstanbul’da, aralarında Başbakan Erdoğan’ın da olduğu bir dizi görüşme yapmıştı.

Böhmer, Almanya Başbakanı Merkel’e yakınlığı ile tanınıyor. Bunun simgesi ise Böhmer’in çalışma dairesinin başbakanlık binası içinde yer alması, bu sadece Böhmer’e uygulanan bir istisna. Böhmer’in geride kalan aylarda en çok ilgi çeken girişimi Temmuz ayında düzenlenen Uyum Zirvesi oldu.

Zirvede siyasetin önde gelen isimleri ile Almanya’da yaşıyan göçmenlerin temsilcileri bir yuvarlak masa etrafında bir araya gelerek, belkide ilk kez doğrudan ve karşılıklı konuşma olanağı buldular.

Son aylarda Böhmer’in üzerinde durduğu bir diğer konu Müslüman kadınların hakları ve toplum içindeki uyumları. Almanya’da geçen hafta sonunda bazı Türk kökenli politikacıların Türk kadınlarına "başörtülerinizi çıkarın" şeklindeki çağrılarına destek veren Böhmer, başörtüsü taşımanın dini bir vecibe şeklinde yansıtılmasını sorguluyor.


“İslam başörtüsü takmayı zorunlu kılmıyor ki. Aksine biz Almanya’da başörtüsünü politik bir tezahürat olarak algılıyoruz. Bence Türkiye’deki İslama inanan kadınları örnek alarak, başörtüsü takmadan da inancını icra edebilir. Ama Almanya’ya da uyum sağlayarak yaşayabilir”

Bu tavrına rağmen İslamla diyaloğun önemi üzerinde duran Böhmer, Müslümanların ve diğer dinlere mensup olanların Almanya’da birbirlerini anlamalarının kaçınılmaz olduğunu belirtti ve devamla şöyle dedi:

“İslam dininin önde gelen imamları Papa’ya bir mektup yazdılar. Diyalog çağrısında bulundular. Bu da İslamın önde gelen temsilcilerinin ve katolik kilisesinin önderi arasında yoğun bir görüş alış verişinin olacağının göstergesidir.”

Bakan Böhmer kısa bir süre önce gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinden ise övgüyle sözediyor. Başörtüsü konusunda Türkiye’yi Almanya’nın önünde gören Böhmer, Türkiye’de çok az sayıda kadında başörtüsü gördüğünü de sözlerine ekliyor.

“Türkiye’ye ziyaretim beni çok memnun etti. Kaldı ki ben sadece siyasi temaslar için Ankara ya da İstanbul’da bulunmadım aynı zamanda Kayseriye ve köylere de gittim. Böylece Türkiye’den Almanya’ya iş gücü olarak gelenlerin nereden geldiklerini görmek istedim. Nasıl yaşamış oldukları ve onların geride bıraktıkları aile fertleri halen nasıl bir yaşam şekli sürdürüyorlar. Ve de sonuçta bu benim için oldukça iyi bir deneyim oldu.”

Bakan Böhmer’e göre, Türkiye’nin ivedilikle çözüm bulması gereken konulardan birisi de kız çocuklarının okula gönderilmemesi. Bakan bu konuda şöyle dedi:

“Türkiye’deki okul işleri reformu beni çok etkiledi. Ancak sayıları 6 yüz bini bulan kız çocuklarının okul yüzü görmediğini de saptadım. Ve ayrıca kırsal kesimde erkek ve kız çocuklarının okula gitme sorunları yaşadıklarını da gördüm. Bu alanlarda önemli adımlar atılmalı”

Bakan Böhmer yılda en az bir kez Türkiye’ye resmi bir gezi yapmayı ve oradaki yetkililerle fikir alış verişini sürdürmeyi planlıyor.

XS
SM
MD
LG