Erişilebilirlik

24 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times Irak’ta istikrar, refah ve demokrasi hedefine ulaşma ihtimalinin iyice azaldığını savunuyor. Gazeteye göre Amerika’nın bundan sonra yapabileceği en anlamlı iş, Irak güvenlik güçlerini eğiterek, ülkedeki çatışmaları belirli bir seviyede tutmak:

“Ülkenin üç ayrı bölgeye bölünmesi yönündeki çağrıları şüpheyle karşılıyoruz. Kürtler dışında Iraklıların büyük bir kısmı da bu düşünceye sıcak bakmıyor. Her ne kadar ülkede bir ölçüde etnik temizlik yaşanıyor olsa da, çok sayıda insan evlerinden sürülmeden net bir etnik sınır çizilemez. Irak’ta bir uzlaşma sağlanabilmesi için, iktidarın ve kaynakların önemli ölçüde yerel ve bölgesel yönetimlere devredilmesi gerekir. Fakat ülkenin nihai yönetim biçiminin belirlenmesi Iraklılara bırakılmalıdır.”

Amerika’nın eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Richard Holbrooke da Washington Post’ta yayınlanan makalesinde Amerika’nın Irak’taki seçeneklerinin azaldığını belirtiyor. Amerika’nın artık Irak’tan çekilmeyi planlaması gerektiğini savunan Holbrooke, Başkan Bush’a şu tavsiyede bulunuyor:

“Sayın başkan, başka ne yaparsanız yapın, ama Türk-Kürt savaşı riskini azaltmak için mutlaka Amerikan askerlerini gerginliğin giderek arttığı Kuzey Irak’a gönderin. Amerika’nın bölgedeki varlığı hem Kürtler hem de Türkler tarafından memnuniyetle karşılanacaktır. Ancak Kürt teröristlerin Türkiye’ye yönelik saldırıları da engellenmelidir.”

Christian Science Monitor gazetesi Irak savaşının hem Demokrat hem de Cumhuriyet partisi tarafından iç politika malzemesi olarak kullanılmasını eleştiriyor. Gazete, 7 Kasım seçimleri sonrasında Demokratlarla Bush yönetiminin Irak’tan çekilme konusunda ortak bir politika üretme ihtimalinin artacağını vurguluyor:

“Amerika’nın Irak’tan hızlı bir biçimde çekilmesinin muhtemel faturası çok ağır olabilir. Her iki parti de, Şiilerle Sünniler arasında çatışmaların yaşandığı veya terör ihraç eden bir Ortadoğu’nun sorumluluğunu üstlenmek istemez. Bu ortak kaygı, iki partinin hem Irak’taki gerçekleri hesaba katan hem de Amerikalıların can ve mal kaybını azaltma talebine cevap veren ortak bir çıkış stratejisi oluşturmasını sağlayabilir.”

Boston Globe, Sudan’ın Darfur bölgesinde soykırımın sürdüğünü yazıyor ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bölgeye barış gücü gönderilmesiyle ilgili kararının bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyor. Gazete, geçen her günün daha fazla sivilin ölümü anlamına geldiği uyarısında bulunuyor ve devamla şöyle diyor:

“Sudan hükümetinin onayı olmasa bile, artık bölgeye Birleşmiş Milletler askerlerinin gönderilmesi konusunda ortak bir görüş oluşturulmalıdır. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, bir çatışmayı önlemek için Arap Birliğinden Sudan’ı ikna etmesini istemelidir. Ancak Arap Birliği bu talebi kabul etmezse veya Sudan Arap Birliği’nin girişimini reddederse, Güvenlik Konseyi Sudan’daki iki milyon mültecinin hayatını kurtarmak için harekete geçmelidir. Yapılacak tercih çok açık: Ya soykırım durdurulacak ya da sürmesine izin verilecek."

XS
SM
MD
LG