Erişilebilirlik

Olli Rehn'den Kıbrıs Uyarısı


Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Londra’da yaptığı görüşmelerin ardından Kıbrıs ve Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyelik süreci konusunda uyarılarda bulundu.

Olli Rehn Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett ile yaptığı görüşmenin ardından ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında, Avrupa Birliği Finlandiya dönem başkanlığı tarafından Kıbrıs konusunda hazırlanmakta olan en son öneri paketinin adadaki sorunun çözümü konusundaki “son fırsat” olabileceği uyarısında bulundu. AB Genişleme Komisyoneri tarafından yapılan bu sert uyarınin, Ankara dahil ilgili başkentlerde yanki bulması bekleniyor. Olli Rehn, AB üyeleri de dahil tüm ilgili tarafları Fin önerilerini desteklemeye çağırdı.

Olli Rehn ve İngiltere Dışişleri Bakanı Beckett, sözkonusu önerilerin yazılı olarak taraflara iletilip iletilmediği ve İngiltere’nin masaya karşı öneriler koyup koymadığı yolundaki sorumu cevapsız bırakırken, aynı sorunun parçası olan, Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin olarak bahsedilen “tren kazası” senaryosu konusunda Rehn, “Bir tren kazası senaryosuna ilişkin olarak, ne karamsarım, ne de iyimserim,” cevabını verdi.

Olli Rehn, bununla birlikte, “Türkiye’nin katılım süreci ve bu yoldaki ilerlemesinin canlı ve ilerleyen bir süreç olarak tutulması ve dolayısıyla bir devrilmeye uğramaması önemlidir,” şeklinde konuştu ve Türkiye’nin reform sürecini sürdürmesi çağrısında bulundu. Rehn, “Gerçekciliğe inanıyorum. Tüm ilgili taraflar ellerinden gelen en yüksek çabayı ve gerekli siyasi iradeyi göstermeli. Bu sürecin bir kazaya uğratılmasına yol açmak anlamsız olur,” şeklinde konuştu.

Olli Rehn Londra’daki basın toplantısında , AB’nin Avrupa kıtasındaki refah ve istikrarı mevcut sınırlarının ötesine yaymasının ve dolayısıyla AB’nin “yumuşak gücü”nü muhafaza etmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, Birliğin genislemesinin devam etmesini tavsiye etmiş oldu. Rehn, Bulgaristan ve Romanya’nın yılbaşından itibaren Birliğe katılacak olmasını ise, “Berlin Duvarı’nın en son kalıntılarının ortadan kalkması” olarak niteledi.

Rehn, Kıbrıs konusundaki Fin önerilerinin “zorlu bir çalışma ve beceriyle” hazırlandığını savundu ve önerilerin "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile AB arasında doğrudan ticareti tesis edecek şartları yaratmayı amaçladığını” ileri sürdü. İlgili ülke basın organlarında çıkan haberlere gore, Fin önerileri Gazi Magosa limanı ve Maraş kentinin Birleşmiş Milletler yönetimi altına sokularak, AB ile doğrudan ticarete imkan tanınmasını öngörüyor. Türk yetkililer başlangıçta Fin önerilerine sıcak yaklaştıklarını açıklarlarken, Türk Dışişleri iki kentin kontrolünün BM ya da AB’ye devredilmesinin akılcı olup olmadığını tartışıyor. Avrupa Birliği, 2004’de yapılan BM referandumuna “evet” demelerine rağmen Kıbrıs Türklerine karşı ticari ambargoyu kaldırma sözünü yerine getirmemişti.

İngiltere dışişleri bakanlığındaki basın toplantısında konuşan Margaret Beckett ise, Londra’nın uzun zamandan beri genişleme konusunun şampiyonluğunu yaptığını ve Birliğin genişlemesinin sadece katılmak isteyen aday ülkelerin değil, Birliğin halihazırdaki üyelerinin de yararına olduğunu vurguladı.

Margaret Beckett, Rehn ile görüşmesinin Kasım ayı başlarında yayınlanacak Türkiye İlerleme Raporu öncesine rastladığını hatırlatarak, “Görüşmede, Türkiye’nin Birliğe katılımı konusundaki tam desteğimizi teyid ettim,” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG