Erişilebilirlik

23 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor gazetesi, Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan gerginliğin asıl nedeninin Gürcistan’ın NATO’ya katılma girişimi olduğunu öne sürüyor. Gazete, Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerindeki ayrılıkçı grupların da Moskova tarafından desteklendiğini iddia ediyor:

"Avrupa ve Amerika, NATO’nun genişlemesi konusunda Rusların duyduğu korkuyu gidermeye çalışmadıkça, uzun vadede Rusya’nın etrafını sağlama alma çabalarını önleyemeyebilir. Batı, İran ve Kuzey Kore krizlerini çözmek için siyasi açıdan Putin’in desteğine ihtiyaç duyuyor. Ekonomik açıdan da Batı Avrupa, Rus doğal gazına ve petrolüne bağımlı. Ama kısa vadede Batı, gerginliğin artmasının ve Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri nedeniyle başlayabilecek bir savaşın tehlikelerine işaret ederek Gürcistan ile Rusya arasında ilişkilerin yumuşamasına katkıda bulunabilir."

USA Today ise, Kuzey Kore’nin nükleer denemesi sonrasında Çin’in bu ülkeye yönelik baskısını artırdığını belirtiyor. Gazete, Çin ile Kuzey Kore arasındaki ilişkiyi Rusya ile İran arasındaki ilişkiye benzetiyor ve Moskova’nın Tahran’a baskı uygulamak için İran’ın nükleer deneme yapmasını beklememesi gerektiğini vurguluyor:

"Belki de Putin, işbirliği yapması karşılığında bazı tavizler istiyordur. Bu, eski bir Sovyet alışkanlığıdır. Putin, demokrasiyi ortadan kaldırırken ve komşu ülkeler üzerinde yeniden egemenliğini kurmaya çalışırken yabancılardan daha az baskı görmek istiyor. Belki de sadece İran’ın Batıya sorun çıkarmasında fayda görüyor. Her ne olursa olsun, Putin sorumluluk sahibi bir küresel gücün lideri gibi davranmaya ikna edilemezse, dünya giderek daha tehlikeli bir yer haline gelecektir"

Washington Post Amerikan ordusunun Irak’taki imajını düzeltmek amacıyla bir taşeron şirket aracılığıyla gizlice Iraklı gazetecilere para ödemesini tepkiyle karşılıyor. Gazete, bu konuyu soruşturan müfettişin, yapılan uygulamayı yasalara uygun bulmasını da sert biçimde eleştiriyor:

"Ordunun gizli propaganda operasyonunun, açıklananlar dışında gizli tutulması üzerinde durmak istemiyoruz. Daha önemli olan nokta, müfettişin yaptığı soruştarmanın durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirmesidir. Amerikan hükümetinin kendi görüşlerini yayma çabası meşru bir çabadır. Sorun, bunun gizlice yapılmasıdır. Yönetim özellikle basın özgürlüğü gibi demokratik değerleri savunmak amacıyla başlattığı bir savaşta, gizlice propaganda satma işine girişmemelidir."

New York Times Porto Rico hakkında açıklanan bir rapordan hareketle adadaki yoksulluk ve işsizliğin vahim boyutlara ulaştığını duyuruyor. Puerto Rico'nun Amerika'ya bağlı olduğuna hatırlatan Gazete, yaşanan durumdan Washington’u sorumlu tutuyor:

"Yapılan araştırma, ekonomik politikalar ve sosyal programlarla ilgili tartışmaları da yeniden gündeme taşıyor. Ekonomistlerin önerdiği acı reçeteler arasında yoksul ailelere gıda yardımlarının azaltılması gibi önlemler de yer alıyor. Ancak bu şok tedavisi, yapılması gerekenlerin sadece bir kısmını kapsıyor. Çünki ülkenin geleceği esas olarak, ada ekonomisinin bölge insanlarına istihdam yaratacak biçimde yeniden düzenlenmesine bağlıdır."

XS
SM
MD
LG