Erişilebilirlik

Rice Moskova'da Kuzey Kore'yi Görüştü


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanısıra bu ülkenin dışişleri ve savunma bakanlarıyla biraraya gelerek, kapalı kapılar ardında Kuzey Kore konusunu görüştü.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapılmadı. Rice Kuzey Kore’ye yönelik ulusalararası yaptırımların eksiksiz uygulanması sağlamak amacıyla Japonya, Güney Kore ve Çin’e ziyaretlerde bulunmuştu. Rusya ise bu ziyaretlerin son ayağıydı.

Bu arada, Kuzey Kore lideri Kim Jong İl’in, iki hafta önce yapılan nükleer denemeden dolayı özür dilediği ve yeni bir deneme yapılmayacağı güvencesi verdiği yolunda haberler alındı. Kim’in bu açıklamayı, kısa bir süre önce Pyongyang’ı ziyaret eden üst düzey bir Çinli yetkiliye yaptığı bildirildi.

Pekin’den Moskova’ya giden uçakta açıklama yapan Rice, haberin doğruluğundan kuşku duyduğunu belirtti ve Cuma günü görüştüğü Çinli yetkililerin kendisine bu konuda bilgi vermediğini kaydetti.

Öte yandan Rusya, nükleer programla ilgili anlaşmazlığın çözümü için hem Amerika, hem de Kuzey Kore’yi daha esnek olmaya çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, televizyonda yaptığı açıklamada, ülkesinin Kuzey Kore’nin nükleer programını ele alan altılı görüşmelere devam etmekten yana olduğunu söyledi.
XS
SM
MD
LG