Erişilebilirlik

İran’dan Avrupa’ya Yeni Görüşme Çağrısı


İran Dışişleri Bakanı Manuşer Mutteki, Tahran’da yaptığı açıklamada, hükümetinin, uranyum zenginleştirme işlemlerini durdurmayı mantıklı bir hareket olarak görmediğini söyledi. Mutteki, İran’ın Nükleer Malzemenin Yayılmasını Önleme Anlaşması’na imza koymuş olduğunu ve bu nedenle, uranyum zenginleştirmeye hakkı olduğunu bildirdi. Bakan, İran’ın, davranışlarının nedenleri üzerinde görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

İran’la Batı dünyası arasında, İran’ın nükleer programından kaynaklanan anlaşmazlık devam ediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran konusunda bir karar taslağını önümüzdeki hafta görüşmesi bekleniyor.

Diplomatlar, uranyum zenginleştirme işlemlerini durdurmayı reddettiği için İran’a sınırlı yaptırımlar uygulanmasını sağlamaya çalışacak.

Bu arada Fransa Savunma Bakanı, dün, İran, anlaşmazlığı giderme yönünde olumlu adımlar attığı takdirde Fransa ve müttefiklerinin, yaptırım çabasından vazgeçebileceklerini söyledi.

İran’a uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması için BM tarafından 31 Ağustos’a kadar süre tanınmış ancak Tahran hükümeti bu süreyi dikkate almamıştı. Tahran, nükleer silah geliştirmeye çalıştığı yolundaki suçlamaları reddediyor.

XS
SM
MD
LG