Erişilebilirlik

New York'ta Türk Film Festivali


Moon and Stars Project Türk kültür ve sanatlarının değişen yüzünü ABD’de tanıtmak amacıyla 2002 yılında New York’ta kurulmuş. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş Moon and Stars Project, her yıl baharda Mayıs Festivali’ni, sonbaharda da Türk Film Festivali’ni gerçekleştiriyor. Bu festivaller, zaman içerisinde ABD’de giderek daha büyük bir ilgiyle izlenmeye başlandı.

Sekizinci New York Türk Film Festivali bu sene ilk defa endüstrinin prestijli mekanlarından biri olan Village East salonlarında gerçekleştirilecek ve programında on dokuz film yer alacak.

Festival, Türkiye’de gişe rekoru kıran, Babam ve Oğlum filmiyle başlayacak. Programda uluslararası başarılara imza atan Türk yönetmenlerin filmleri de var: Ferzan Özpetek’in yönettiği Karşı Pencere; Fatih Akın’ın imzasını taşıyan İstanbul Hatırası ile Pelin Esmer'e bu sene Tribeca Film Festivali’nde “En İyi Yeni Belgesel Yönetmeni” ödülünü kazandıran, Oyun gösterime sunulacak. Festivalde ayrıca Türkiye’de büyük ilgi toplayan Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Cem Yılmaz gibi Türk sinemasının birçok yıldızını bir araya getiren Organize İşler, Kutluğ Ataman’ın Perihan Mağden’in romanından uyarladığı İki Genç Kız adlı dram; Erden Kıral’ın yaptığı Yolda; beş ayrı yönetmenin ortak çalışmasının ürünü olan ve bu özelliğiyle bir ilk olarak Türk sinema tarihine geçen Anlat İstanbul sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Her sene geleneksel olarak festivalin programında yer alan Ustalara Saygı bölümünde senaryosunu Yavuz Turgul’un yazdığı ve başrolde usta oyuncu Şener Şen’in oynadığı Nesli Çölgeçen klasiği Züğürt Ağa gösterilecek.

Ayrıca Türkiye ve Türk kültürüyle ilgili yabancı filmlerin sunulduğu “Sınırlar Ötesi” bölümünde ise Tassos Boulmetis’in, çocukluğunu İstanbul’da geçiren Yannis’in terkettiği şehre yıllar sonra dönüşünü konu alan Bir Tutam Baharat adlı eserine yer verilecek.

Festival her yıl olduğu gibi bu yıl da yine yeni sinemacıların yapımlarına ev sahipliği yapacak.

Festival direktörü Mevlüt Akkaya, bu senenin programında İstanbul temasının ağırlıklı olduğuna dikkat çekti. İstanbul’un Avrupa Birliği tarafından 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini kaydeden Akkaya, “İstanbul Hatırası, Bir Tutam Baharat, Anlat İstanbul, İki Genç Kız ve Organize İşler gibi filmler aracılığıyla New York’un kozmopolit seyirci kitlesine İstanbul’un muhtelif simalarını tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi.

XS
SM
MD
LG