Erişilebilirlik

Petrol Fiyatları Artacak mı?


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC, petrol üretimini günde bir milyon varil azaltma konusunu görüşmeye hazırlanıyor.

Katar’daki toplantıdan önce açıklama yapan yetkililer, indirimin genel üretimden mi, yoksa kota fazlası üretim yapan ülkelerden mi yapılacağına karar verileceğini söyledi.

11 üye ülke, üretimi kısarak talep azalmasını ve petrol fiyatlarının düşmesini önlemeye çalışıyor. Bu hafta New York borsasında ham petrol fiyatları varil başına 58 Dolar’a indi. Temmuz ayında fiyatlar 78 Dolar’a çıkmıştı.

1 petrol varilinde 42 ABD galonu, başka bir deyişle 159 litre petrol var.

Bu arada Venezüella, petrol üretimini son bir ayda ikinci kez azalttı.

Venezüella devlet petrol şirketi, petrol üretimini günde 50 bin varil daha düşürerek bu ayki toplam kesintiyi 100 bin varile çıkardığını açıkladı.

Venezüella, petrol üretimini günde bir milyon varil düşürmek isteyen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in önerisini destekliyor.

Öneri, petrol fiyatlarının daha fazla ­düşmesine engel olmak için ortaya atılmıştı. Venezüella, Amerika’nın petrol ithal ettiği ülkeler arasında üçüncü sırayı alıyor.

"Ham" petrol nedir?
(İ.T.Ü. Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü'nün İnternet sitesinden)
Yerküre içerisinde organik materyalin başkalaşımı ile oluşmuş ve gözenekli kayaçlar içerisinde depolanmış sıvı haldeki hidrokarbonlara ham petrol adı verilir.

Petrolün başındaki "ham" terimi bir hammadde olduğunu ve henüz işlenmediğini gösterir. Ham petrol, rafinerilerde bileşenlerine ayrıştırılarak (damıtılarak) günlük yaşamımızda kullandığımız pek çok ara madde ve akaryakıt ürünleri elde edilir.

İngilizcede petrol yerine kullanılan petroleum terimi köken olarak Grekçe’den (Yunanca’dan) türemiş olup, taş anlamına gelen "petra" kelimesi ile yağ anlamına gelen "oleo" kelimelerinin birleşimidir ve taşyağı anlamına gelir.

Eski Grekler’den daha önce, Mezopotamya dillerinde naptu kelimesi taşyağı anlamında kullanılmıştır.

Daha sonra bu kelime nafta olarak evrimleşmiş ve bugün pek çok dilin kelime haznesine ham petrol veya petrolden elde edilen gazyağı ve benzin türü hidrokarbon sıvıları belirtmek üzere girmiştir.

XS
SM
MD
LG