Erişilebilirlik

Abhazya Bağımsızlık Peşinde


Parlamentonun kararında, Abhazya'nın bağımsız ve egemen bir devlet olduğu ileri sürülüyor ve sadece Rusya Federasyonu değil tüm Dünya tarafından tanınması gerektiği vurgulanıyor.

Gürcistan'a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Abhazya, Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan etmiş ve iki ülke arasında savaş çıkmıştı.

O zamandan beri Abhazya-Gürcistan sınırında Rus barış gücü görev yapıyor. Yine Tiflis hükümetine bağlı özerk Güney Osetya'nın Gürcistan sınırında da Rus barış gücü konuşlandırıldı.

Gürcistan, görev süresi BM Güvenlik Konseyi tarafından Nisan'a kadar uzatılan Rus barış gücünün varlığına şiddetle karşı çıkıyor.

Rus parlamentosunun Dışişleri Komitesi Başkanı Konstantin Kosachyov, talebin inceleneceğini söyledi ancak "aceleye gerek yok" dedi.

Moskova'yla Tiflis arasındaki ilişkiler 4 Rus subayın casusluk iddiasıyla Gürcistan'da tutuklanması üzerine gerginleşmişti.

Gerçi Ruslar serbest bırakıldı ama Moskova hükümeti o zamandan beri Gürcistan'a yaptırımlar uyguluyor. Gürcistan'la ulaşım ve posta hizmetleri kesilmiş durumda. Rusya ayrıca kaçak çalıştıkları gerekçesiyle yüzlerce Gürcüyü ülkelerine sınırdışı etti.

Çoğunda Rus pasaportu bulunduğu için seyahat yasağı Abhazları etkilemiyor.

XS
SM
MD
LG