Erişilebilirlik

Amerika Nükleer Denemeyi Doğruladı


Amerika, Kuzey Kore’nin geçen hafta bir yeraltı nükleer denemesi yaptığını doğruladı. Amerikan televizyonları ayrıca, casus uyduların Kuzey Kore’de motorlu araç faaliyeti belirlediğini, bunun da yeni bir nükleer denemenin belirtisi olabileceğini bildirdi. Japonya dışişleri bakanı bu haberleri duyduğunu, fakat ayrıntılı konuşamayacağını söyledi.

Amerikan Ulusal İstihbarat Merkezi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, hava örneklerinden elde edilen radyasyonun, bir kilotondan az bir nükleer patlama olduğunu kanıtladığı belirtildi.

Açıklama, Amerikalı ve Japon diplomatların Tokyo’da Kuzey Kore konusunu görüşmek üzere biraraya geldiği sırada yapıldı. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, Kuzey Kore’nin komşularını ziyaret etmek için bölgeye hareket etti. Rice görüşmelerde, Kuzey Kore’ye Birleşmiş Milletler yaptırımlarının uygulanması ve bu ülkenin nükleer alandaki altılı görüşmelere dönmesinin sağlanması konularını ele alacak.

Kuzey Kore’ye karşı daha avantajlı durumda olduklarına dikkati çeken Rice, ziyareti sırasında Japon, Çin ve Güney Koreli yetkililerle görüşeceğini söyledi.

Bu arada Avustralya, limanlarını Kuzey Kore gemilerine kapatma kararı aldı. Avustralya’nın yaptırımları, gemilerin sadece denetlenmesini öngören BM Güvenlik Konseyi kararından daha sert nitelik taşıyor.

Ancak Çin, yalnızca Kuzey Kore’den yapılan kara nakliyatını denetleyeceğini, Çin donanmasının Kuzey Kore gemilerini durdurup arama yapmayacağını bildiriyor.

XS
SM
MD
LG