Erişilebilirlik

'Nobel Ödülü Türk Edebiyatına da Verildi'


Yazar Orhan Pamuk, bu okul yılının ilk yarısını New York'taki Columbia Üniversitesi’nin Orta Doğu ve Asya Dilleri bölümünde Küresel Düşünce Komitesi’nde görevli olarak geçiriyor. O yüzden Nobel Edebiyat ödülünü kazandığını, New York’ta öğrendi.

Columbia Üniversitesi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Pamuk, bir kez de dünya kamuoyunun önünde ödülü kabul ettiğini açıkladı. Orhan Pamuk, “bu sabah erken bir saatte İsveç Kraliyet Akademisi başkanı beni aradı ve bir kaç dakika sonra Nobel Edebiyat Ödülü’nü size verdiğimizi açıklayacağız. Kabul ediyor musunuz diye sordu. Ben de evet dedim. Bu benim için büyük bir onur ve zevk” dedi.

Orhan Pamuk’un basın toplantısına uluslararası medyanın ilgisi büyüktü. Gazeteciler, Pamuk’a özellikle siyasi kimliğiyle ilgili sorular sormak istedi. Bilindiği gibi Orhan Pamuk hakkında Türklüğü alenen aşağılamak suçlamasıyla açılan dava yurt dışında da büyük bir ilgiyle izlenmişti. Pamuk, “şimdi kutlama zamanı ve siyasi içerikli sorulara cevap vermeyeceğim. İçimde birçok eleştirisel düşünce var ama onları bugün söylemeyeceğim” demekle yetindi.

Orhan Pamuk, bu ödülün sadece kendisine değil, Türk edebiyatına ve kültürüne de verilmiş olduğunu hatırlattı. Basın toplantısında okuyucularına da seslenen Pamuk, “bu ödül çok büyük bir ödül; ama okuyucularım emin olabilirler ki bu, benim yazım alışkanlıklarımı, edebiyata bağlılığımı ve insan olarak beni değiştirmeyecektir” dedi.

Bir gazetecinin kendisine bir zamanlar Nobel Edebiyat Ödülünü kabul etmeyeceğini söyleyip söylemediği yönündeki soruya Orhan Pamuk, “ben hiçbir zaman böyle birşey demedim. Bu ödülü almak benim için büyük bir onur” diye cevap verdi.

Nobel ödülünü almasına ilk tepkisi sorulunca ise Orhan Pamuk şunları söyledi: “Gece yarısı telefon çaldığı için ilk tepkim, yeni cep telefonum bozuldu diye oldu. Sonraki ilk tepkim ise kızımı aramaktı” dedi.

Romanın batıda icat edilidiğini; fakat dünyanın geri kalanının da artık buna sahip çıktığını söyleyen Pamuk, bu ödülün Türk kültürünün diğer kültürler tarafından dikkatle incelenmesini getireceğini belirtti. Pamuk, ayrıca ödülün, Türk kültürünün barışçıl ve Batı ile Doğu arasındaki yerinin tekrar hatırlanmasını da sağlayacağını vurguladı.

İngilizce olarak düzenlediği basın toplantısını Orhan Pamuk Türkçe sözlerle bitirdi. Pamuk ödülünü 10 Aralık’ta İsveç’te düzenlenen törenle alacak.

XS
SM
MD
LG