Erişilebilirlik

Türkiye'den Fransa'ya Sert Tepki


Fransa’da soykırımı sorgulayanlara hapis cezası öngören yasanın kabulü Türkiye’de tüm kesimlerde büyük tepki yarattı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Fransa’nın “bundan sonra bu ayıpla” yaşacağını söyledi ve Fransız politikacılarını “Kısa süreli küçük politika puanlarının peşinde olmakla” suçladı. Bakan Gül Fransa’nın girdiği bu çıkmaz sokaktan döneceğini ümit ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı’nın bu tepkisini Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklama izledi. Açıklamada “Yasa teklifinin Fransız Ulusal Meclisi'nde kabul edilmesini esefle kınıyoruz” denildi . Tarihi bir tutarsızlık olarak görülen bu kararın, Fransa'nın dar görüşlü siyasetçileri için, hem bilimsel doğrulara saygı, hem de düşünce ve ifade özgürlüğü bakımından büyük bir utanç, kara bir leke olduğu belirtildi. Açıklamada bundan sonra olacakların, Fransa'yı bu ayıpla yaşamak zorunda bırakan dar görüşlü bazı siyasetçilerin düşünmesi gerektiği ifade edilirken Fransız Parlamentosu’nun herşeyden önce Fransız tarihiyle ilgili kendi iddialarına ters düştüğü ve savunduğu temel değerleri ayaklar altına aldığı kaydedildi.

Kararın kabulü ile “Vahim bir hata, tarihi bir yanlış” yapıldığı belirtilirken bu sorumsuz tutumun bütün sonuçlarını kontrol etmenin imkan dahilinde olmayacağı ifade edildi. Başbakanlık açıklamasında, “Bizim böyle bir haksızlığı ne kabul etmemiz ne de buna tahammül göstermemiz asla söz konusu değildir” dendi ve “Yüzyıllardır birlikte yaşadığımız Ermeni vatandaşlarımızla bütün kamuoyumuz büyük bir infial içindedir” görüşü aktarıldı. Açıklamada son olarak Başbakan Erdoğan’ın haklı ve gerekli tepkilerin sağduyu sınırlarında kalması çağrısına yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı ise açıklamasında ilişkilerinin “ağır bir darbe aldığı” ve bu yasa tasarısıyla Fransa'nın Türk halkı nezdindeki ayrıcalıklı konumunu kaybettiği vurgulandı. Türkiye’den ifade özgürlüğü konularında ilave adımlar atılmasının istendiğini hatırlatan Dışişleri, Fransa’ya “Devletlerin inandırıcılığı, vaaz ettikleri değerlere öncelikle kendilerinin sahip çıkmalarından geçmektedir” sözleriyle seslendi.

Danıştay'dan 'Yasin el Kadı' Kararı

Bu arada Birleşmiş Milletler'in teröre finansal destek verenler listesinde yer alan Suudi işadamı Yasin El Kadı ile ilgili olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu önemli bir karar aldı. Danıştay, Yasin El Kadı’nın mal varlığının dondurulması kararının geçerli olduğuna karar verdi.

Ralston Abdullah Gül'le Görüştü

Amerika’nın PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli General Joseph Ralston Türkiye’nin Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başar ile birlikte Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüştü. Gül’ün Ralston’a “Koordinatörlük müessesesi oyalama müessesine dönüşmesin” mesajını verdi. Ralston ve Başer gazetecilere açıklama yaptılar. Başer görev tanımları konusunda hiçbir tartışmaya neden olmayacak şekilde mutabakat sağladıklarını söyledi. Atılacak adımlar konusunda somut önerilerde bulunduklarını ve önümüzdeki günlerde önerileri geliştirerek yeniden görüşeceklerini açıklayan Başer önerilerin ilgili makamlara iletilerek uygulanmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Ralston, ise Amerika’nın dostu ve müttefiki olan Türkiye’nin sorununa çözüm bulmak için elinden geleni yaptığını vurguladı. Ralston, PKK’nın ateşkes kararının yararlı bir ilk adım olarak görülebileceğini kaydetti. “Ama bu sorunu çözmüyor. PKK hala Irak’ta faaliyet gösteriyor” diyen Ralston, “Silah bırakmak yetmez şiddet terk edilmeli” dedi. Ralston askeri operasyonun ilk seçenek olmaması gerektiği yönündeki açıklamalarını hatırlattı ve “Benim bu sözlerim bu yönde bir irade eksikliği olduğu şeklinde algılanmamalı” dedi.
XS
SM
MD
LG