Erişilebilirlik

ABD Özel Temsilcisinin Temasları


Amerika’nın Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston Ankara'da Türk hükümetince atanmış olan karşıtı emekli Orgeneral Edip Başer ile biraraya geldi.

Eylül ayında gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaretten bir ay sonra yeniden Ankara’ya gelen Joseph Ralston'un bugün de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le bir görüşme yapması bekleniyor.

Temaslarda terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığına son verilmesine yönelik önlemler gözden geçiriliyor ve bundan sonra izlenecek yol haritası belirleniyor. Önemli bir konu başlığını da terör örgütünün mali kaynağı oluşturuyor. Amerikan Yönetimi Türkiye ile birlikte PKK’ya mali destek sağlanmasının engellenmesine dönük yoğun girişimlerini sürdürüyor.

Geçtiğimiz hafta Ralston’un Ankara’daki görüşmelerine Irak tarafından atanan özel temsilcinin de katılabileceği belirtilmişti. Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan haftalık basın toplantısında “Mekanizma üçlü değildir hiç olmamıştır” açıklamasını yaptı. Iraklı temsilcinin arzu etmesi halinde kendisiyle görüşülebileceğini ifade eden Tan konunun esas itibariyle Amerika ile ele alınmakta olduğunu vurguladı.

Öte yandan Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin gelecek hafta Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor. El Maliki’ye eşlik edecek heyette Irak’ın PKK ile mücadele konusunda atadığı özel temsilcinin de yer alacağı belirtiliyor. Bu ziyaret sırasında Irak’taki güvenlik durumu ve PKK’nın Irak’tan tasfiyesi ele alınacak konular arasında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG