Erişilebilirlik

Ünlü İslambilimci Almanya'yı Terkediyor


44 yıldır Almanya’da yaşıyan ve dünya çapında tanınan İslambilimci Bassam Tibi’nin ‘Almanya’yı terk ediyorum’ şeklindeki açıklaması, Alman kamuoyunda tam soğuk duş etkisi yaptı.

Bassam Tibi, Frankfurt Kitap Fuarı’nın kapanış gününe rastlayan dün ‘Açık Mektup’ olarak bir gazetede yayınlanan açıklamasında, ülkeyi terk etmesine sebep olarak, Almanların uyum konusundaki eksikliklerini ve bunca süre sonra bile kendisine yabancı olduğu duygusunun verilmesini gösterdi.

"Artık bu tartışmalarla uğraşmak istemiyorum, pes ediyorum," diyor Tibi. Sayısız İslam alimi yetiştiren bir ailenin çocuğu olarak 1944’de Şam’da dünyaya gelen Bassam Tibi, 1960'lı yıllarda Frankfurt'ta sosyoloji ve felsefe öğrenimi gördü. Frankfurt Okulu kurucularından Adorno ve Horkheimer'ın derslerine katıldı. 1968 hareketine katılan Tibi, daha sonra bu hareketten uzaklaştı. Almanya´nin Göttingen Üniversitesinde 1973´den beri Uluslararası İlişkiler profesörü.

Tibi, Bilkent Üniversitesi’nde ve dünyaca ünlü Harvard´da da dersler verdi. 1992’de Paris’te üzerinde çalışmaya başladığı , “Euro-İslam” yani Avrupa İslamı düşüncesinin fikir babası. Tibi, Müslümanşarın Batı'da yaşadıkları ülkelerin anayasal ve laik sıstemlerine uymaları ve İslam’ın da kendini çağdaşlaştırması gerektiğini savunuyor.

Eserleri 13 dile çevrilmiş olan Tibi’nin Türkçe’de “Arap Milliyetçiliğinin Doğuşu” ve “Boğaz’ın İki Yakası: Avrupa ile İslamcılık Arasında Türkiye” isimli kitapları yayınlandı. Bassam Tibi, Almanya’yı zehir zemberek bir şekilde eleştirdiği veda yazısında, kendi tanımıyla büyük bir aşkla bağlı olduğu Almanya´nın kendisini hiçbir zaman kucaklamadığını, toplumun kendini 2. Dünya Savaşı sonrasında açamadığını, yabancıların sürekli ve her alanda dışlandığını, nitekim bilim çevrelerinde bile hep Alman pasaportuna sahip bir Suriyeli olarak görüldüğünü ve bu yüzden ülkeyi artık terkettigini söylüyor.

Bremen Üniversitesi Sosyoloji bölümü profesörlerinden Yasemin Karakaşoğlu, Tibi´ye hak veriyor.

Aynı şekilde sosyolog yazar Zafer Şenocak’da Almanların kendi kimlik sorunlarından ötürü göçmenleri kabul etmekte zorlandıkları görüşünde.

Profesör Bassam Tibi, akademik kariyerini bundan böyle Amerika'da Cornell Üniversitesi’nde sürdürecek.

XS
SM
MD
LG