Erişilebilirlik

Bulgaristanlı Türklere Türkiye'den Oy İmkanı


Bulgaristan'da 22 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için Türkiye’de yaşayan Bulgaristanlı Türkler de yaşadıkları yerden oy kullanabilecek. Türkiye’de kurulacak 40 seçim istasyonunda Bulgaristan cumhurbaşkanını belirleyecek oylar kullanılacak. Bunun sebebi ise, 1980’li ve daha önceki yıllarda çeşitli gerekçelerle Türkiye’ye göç etmiş önemli sayıda Bulgaristan Türkleri ile diğer Bulgar vatandaşlarının bulunuyor olması.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Dimitar Tsanchev’in Bulgar basınına verdiği bilgilere gore, Türk kökenli Bulgar vatandaşlarının çoğunlukla yaşadığı İstanbul’da dokuz, Bursa ve İzmir’de yedişer, Çorlu’da dört, Ankara ve Edirne’de ise birer seçim istasyonu kurulacak. Diğer bölgelerde de oy kullanılmasına imkan vermek üzere benzer seçim sandıkları yerleştirilecek.

1980’li yıllardaki zorla isim değiştirme kampanyası sırasında yaklaşık 500 bin Türk zorla göçe tabi tutulmuş, bunların daha sonraki yıllarda tekrar Bulgaristan’a dönmelerine ya izin verilmiş ya da çifte vatandaşlık hakları tanınmıştı. Bunda, Türkiye’nin diplomatic girişimlerinin yanı sıra Bulgaristan’daki Bulgar nüfusunun düşüş kaydetmesi ve ayrıca iki ülke arasında hızla gelişen diplomatik ilişkiler rol oynamıştı. Geçmişte de bazı dönemlerde Türkiye’ye göçeden çok sayıda Bulgaristan Türkü bulunuyor ve bunların bazıları Bulgaristan vatandaşlığını koruyabildi.

Bulgaristan'daki gözlemciler, halkın politikaya ilgisizliği ya da mesefeli duruşu nedeniyle, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranının düşük olmasından endişe ediyor.
XS
SM
MD
LG