Erişilebilirlik

Pakistan'da Büyük Depremin Yıldönümü


Pakistan'de geçen yıl meydana gelen 7.6 şiddetindeki depremin birinci yıldönümünde anma törenleri yapıldı.

Törenlere, depremde yakınlarını kaybedenlerin acısı ve yeterli yardımı görmedikleri yolundaki şikayetleri damgasını vurdu.

Devlet Başkanı Pervez Müşerref ulusal anma törenine katıldı ve bütün ülkede depremin meydana geldiği saat 8:52'de bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Törenlerin yanısıra birçok depremzede, hükümetin yardım çalışmalarında yetersiz kalmasını protesto amacıyla gösteriler yaptı.

Geçen yılki depremde, Pakistan'ın kuzey bölgelerinde ve Keşmir'in Pakistan kontrolu altındaki kesiminde en az 73,000 kişi ölmüştü. Felaket, 3 buçuk milyon kişinin de evsiz kalmasına yolaçtı.

Pakistan Devlet Başkanı Müşerref, depremin merkez üssü olan Muzafarrabad kentinde yapılan anma törenine katıldı.

Yabancı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar Pakistan'a 6 milyar Dolardan fazla yardım vaadetmiş bulunuyor. Amerika'nın vaadettiği yardım miktarı ise 500 milyon Doların üzerinde. Depremin hemen sonrasında Amerika özellikle ülkeye sevkettiği helikopterle acil yardım ve kurtarma çalışmalarına önemli katkıda bulundu. Yetkililer, bunun Amerikan ordusunun tarihindeki en büyük çaplı helikopter operasyonu olduğunu söyledi.

Ancak yerel halk depremden bir yıl sonra hala yeterli yardım alamadığı ve yeniden imar çalışmaları yavaş ilerlediği için şikayet ediyor. Oxfam adlı yardım kuruluşu, Himalaya dağlarının eteklerinde yaşayan yaklaşık 1.8 milyon kişinin, ikinci kışı da gerekli barınma olanaklarından yoksun olarak geçirmek zorunda kalacağını bildiriyor.

Binlerce aile hala temiz su sıkıntısı içinde çadırlarda barınıyor.

Devlet Başkanı Müşerref hükümetin elinden geleni yaptığını ve bugüne kadar yeniden imar amacıyla 500 milyon Dolardan fazla yardım dağıtıldığını söylüyor. Müşerref, deprem bölgesinde 3 yıl içinde bütün alt yapının ve konutların yüzde 80 oranında yeniden yapılmış olacağını savunuyor.

XS
SM
MD
LG