Erişilebilirlik

Putin'den AGİT'e Şikayet Mektubu


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nı Gürcistan’ın “gerilim arttırıcı” tavrına karşı önlem almaya çağırdı. Putin, AGİT’e yazdığı mektupta Tiflis hükümetini Abhazya ve Güney Osetya’da kuvvet kullanmak için hazırlık yapmakla suçladı.

Putin bu mektubu, Rusya’da kaçak bulundukları gerekçesiyle 150 Gürcü’nün dün sınırdışı edilmesinden sonra gönderdi.

Gürcistan hükümeti ise Tiflis’te, casusluk yaptıkları iddiasıyla tutukladığı 4 Rus subayını iyi niyet gösterisi olarak Pazartesi günü AGİT’e teslim etmişti. Rusya, Gürcü hükümetinin subayları bırakmasına rağmen Gürcistan ile ulaşım ve posta faaliyetlerini durdurmuş bulunuyor. Rusya’nın sınırdışı ettiği Gürcüler dün Moskova’dan Tiflis’e gönderildi. Ayrıca, Tiflis’ten de en az 175 Rus vatandaşının Moskova’ya gönderildiği açıklandı.

Bu arada Rus güvenlik güçlerinin yasadışı göçü önlemek için Rusya’da bulunan tüm Gürcü öğrencilerin listesinin çıkarılmasını istediği öne sürüldü. Ancak yetkililer böyle bir talimat verildiği yönündeki haberleri reddediyor. Rusya’da ayrıca Gürcülere ait işyerlerinin kapatıldığı yolunda haberler alınıyor.

Öte yandan Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, Rus yetkililerin aldığı bu önlemlerin “yabancı düşmanlığı”ndan başka bir şey olmadığını söyledi ve bunun bütün ulusları kaygılandırması gerektiğini belirtti. İki ülke arasındaki gerginlik, Gürcistan’ın Moskova’yı Abhazya ve Güney Osetya’da Rus yanlısı ayrılıkçıları desteklemekle suçlaması üzerine artmıştı.

XS
SM
MD
LG