Erişilebilirlik

6 Ekim Amerikan Basınından Özetler


New York Times’ta, Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesinden yargılanan gazeteci Hrant Dink davasıyla ilgili bir haber dikkat çekiyor. Ian Fisher imzalı haberde, 301. Maddenin Türkiye-AB ilişkilerinde ciddi bir sorun oluşturduğu vurgulanıyor.

"Türkiye’nin üyeliği konusunda hem Avrupa’da hem de Türkiye’de şüphelerin arttığı bir dönemde, açılan her dava Türkiye’nin demokratik ideallere bağlılığı konusunda yeni soru işaretleri uyandırıyor. Bazı kesimler, Başbakan Erdoğan’ın milliyetçilerle çatışarak siyasi bir darbe almak istemediğini belirterek, Erdoğan’ın 301. Maddeyi değiştirme konusundaki samimiyetini sorguluyor."

USA Today, Foley skandalında Cumhuriyetçilerin ilkeli davranmadığını yazıyor ancak demokratları da skandaldan siyasi çıkar sağlamaya çalışmakla suçluyor.

"Foley soruşturması sürüyor. Mesaj sistemi gözden geçiriliyor. Basının olayın üstüne gitmesi sayesinde başka reformlar da yapılacak. Ancak Kongrenin siyasi açıdan uygun olduğu için değil de içgüdüsel olarak doğru davranan liderler yetiştirip yetiştiremeyeceğinden emin değiliz. Yaşanan kriz, bu konuda ciddi şüpheler doğuruyor."

Los Angeles Times da Foley skandalı nedeniyle Temsilciler Meclisi başkanı Dennis Hastert’ı istifaya çağırıyor. Gazete, Cumhuriyetçi Partili Hastert’ın skandalı çözmek yerine Demokrat Partiyi eleştirmekle suçluyor.

"Hastert, Temsilciler Meclisi’nin Bush yönetiminin her yaptığını onaylayan bir makam haline gelmesini sağladı. Eğer bu ülke açısından gerekli bir vizyonu, hatta herhangi bir vizyonu varsa bile, biz bunu fark etmedik. 109. Kongre, neyse ki artık Amerika’ya daha fazla zarar veremez. Ama Hastert, 110. Kongrenin başkanlığını yapmamalıdır."

XS
SM
MD
LG